Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборният ден официално приключи, обяви Централната избирателна комисия.

Според Изборния кодекс изборният ден продължава до 20 часа, но на места, където все още чакат желаещи да гласуват, може да бъде удължен до 21 часа - както стана в някои секции в страната, както и в три в София.

Протичането на вота 2 в 1 беше определено като спокойно от ЦИК, въпреки проблеми при гласуване с машини. Голяма част от жалбите и сигналите - които са общо 72, бяха свързани именно с машинното гласуване.

145 са устройствата извън строя и в секциите с неработещи машини се премина към гласуване с хартия. Машини разпечатваха непълни или празни бюлетини и се наложи, който не е успял да подаде гласа си на устройство, да гласува с хартия. Оказа се и че секционните избирателни комисии масово не са слагали печати на машинните бюлетини и ЦИК взе решение все пак те да са валидни.

Предстои в ЦИК да пристигнат книжата на всички 31 Районни избирателни комисии за повторна обработка на резултатите. Първите се очакват до няколко часа. На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите за Европейски парламент, а на 13 - за националния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase