Снимка БГНЕС

За цялата компания сме наели около 2 хиляди души, които ще бъдат заети с компютърната обработка. Конкретно в ЦИК на една смяна ще бъдат над 100 оператори.

Това заяви Ивайло Филипов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Информационно обслужване" АД, предаде БГНЕС.

"Очакваме да се справим с огромното количество информация, която ще има за тези два избора", каза Филипов.

"Информационно обслужване" АД представи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Още по темата

Разработили сме софтуера. Извършена е сериозна подготовка за техническите средства, които да гарантират цялата сигурност. Проектът не е толкова технически, колкото чисто организационен, заяви Александър Станев, ръководител на проекта по демонстрацията на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването.

"Следва да изградим 31 изчислителни пункта към районните избирателни комисии", обяви Станев и допълни, че ще бъде направено и второ въвеждане, което да гарантира точността на изчисляването на резултатите.

Абсолютно всичко, което правим, е описано в Изборния кодекс или в решенията на ЦИК, увери Станев.

Ръководителят на проекта съобщи, че прилагат технологията на електронния подпис абсолютно навсякъде, за да се гарантира максимална прозрачност на процеса и всяко едно число, което бъде въведено в РИК, по същия начин да пристигне и в ЦИК.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че със свои решения от 11 април ЦИК е определила изискванията към организацията на технологията на компютърната обработка, както и за изпълнител "Информационно обслужване" АД.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase