Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Служебният премиер Димитър Главчев изрази съмнение, че резултатите от изборите ще бъдат готови навреме, тъй като има да се обработват изборни протоколи три пъти повече, отколкото предишните. Според председателя на ОИК-София Полина Витанова има известно основание в аргументите на Главчев.
 
"Това са два вида избори. За първи път и избирателните списъци ще бъдат два, с които ще трябва да работят СИК, те не са свикнали. Мислим да ги улесним със съвети на обученията", коментира председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова в "България сутрин".

Витанова припомни, че всеки може да избере как да гласува - на машина или с хартия. В деня на изборите, тъй като са 2 в 1, ще има и повече работа, особено ако и избирателната активност бъде висока. "Ще има четири избирателни кутии, кутии за отрязъците от бюлетините”, каза Витанова пред Bulgaria ON AIR.

"Все още няма одобрени изборни книжа от ЦИК. Вероятно те ще възприемат отделно вписване на резултатите от гласуване с хартиени и гласуване с бюлетини от машина. Това означава на всеки вид избор по два вида протокол с резултати. Със сигурност ще става по-бавно, ще има забавяне", обясни Витанова пред телевизията.

Броят на хората в СИК вече е определен - 7. В някои РИК е между 5 и 9 членове, уточни тя.

"На местни избори, които са най-сложните, отново бяха 7 членовете на СИК. Справиха се. И сега ще се справят. Въпросът е за времето, в което ще се справят. Най-големият проблем е с това, че те са изморени, нетърпеливи в края на деня. Няма как да стане по-бързо. Членовете на РИК са 17 - максимален брой в София", посочи председателят на ОИК-София.

Витанова съобщи, че обучението на всички СИК е присъствено и ще бъде от полза.

“Грешките не са умишлени. РИК поправят очевидните грешки. Това са сборни грешки в 99% от случаите. Има малко грешки, допуснати при пренасяне от чернова в белова", добави тя.

В изборния ден списъците ще бъдат два. "Това е новото. Първо трябва да бъде направена проверка и в двата избирателни списъка - дали избирателят има право да гласува. Ще трябва повече време в СИК. По-трудно ще бъдат допускани двама избиратели да гласуват едновременно. Няма да има място да се осигурят два паравана. Възможно е да има опашки и изчакване", прогнозира Витанова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 месеца

БОГАТ СВОБОДЕН НАРОД В БОГАТА СИЛНА ДЪРЖАВА : НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 12 ПАРТИИ, ОРИЕНТИРАНИ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА, ПРИЛОЖНО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРИЛОЖНА НАУКА ! ПАРТИЯ, КОЯТО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ОБЕЩАНИЯТА СИ СЕ ЗАКРИВА ОТ СЪДА ! СИЛНА, ДУХОВНО ОБУЧЕНА ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ ! СЕМЕЙСТВОТО ДУХОВЕН ВЪЗПИТАНИК НА ЛИЧНОСТТА, ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ И ОПОРА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !

18

Анонимен

преди 4 месеца

КАК да очистим България ! 130 регистрирани партии ! Има ли 3 от тях, които да подкрепят българското частно селско стопанство, или да инвестират в българска приложна наука, или да инвестират в българска частна индустрия! Или да очистят държавата ни от чужди агенти саботьори, които унищожават български производства! Или да очистят държавата ни от бандити по късата процедура, както се изрязва ракова тъкан! 600 000 на държавни служби, 8 пъти повече на глава от населението, отколкото през 1899 г. !

17

Анонимен

преди 4 месеца

Това че членовете на СИК ще имат повече работа интересна и важна новина ли е?

fallback