Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Досега нямахме случай европейски избори с парламентарни, но и това ще видим. Слабо вероятно е да има сериозни проблеми. Администрацията на ниво ЦИК се понаучи. Изборите ще са тежки от техническо естество. И двата избора са с пропорционално гласуване, и двата са с хартиено и машинно гласуване", коментира изборният експерт доц. Светослав Живков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му за стабилно управление отговорните политически сили трябва да са с по-голямо представителство.

"Стабилно управление може да има и тогава, когато има ясни споразумения за формиране на коалиция. Така или иначе, ще имаме коалиционно правителство, въпросът е то да бъде с ясно разписани коалиционни договорки и да има публичност. Не случайно имаме ниска избирателна активност и висока доза протестен вот", каза доц. Живков пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос да очакваме ли отново ниска избирателна активност, той отговори, че това зависи от политическите играчи и от кампаниите и призова политиката да бъде борба, но на идеи.

"Парламентарните избори са по-важните, но това не означава че евроизборите са маловажни. Ние живеем в ЕС и е крайно време българските представители в европейските органи да започнат да отстояват българския интерес, да започнем да участваме активно във взимането на решения на европейско ниво. ЕС по никакъв начин не ни е виновен - проблемът е в нашите политици", категоричен е доц. Живков.

По думите му "Синя България" се е постарала да обедини много на брой формации.

"Така наречените големи партии, които се брояха за десни, до голяма степен отстъпиха от десните позиции, включително ГЕРБ. Виждаме микс от левичарски и лявоцентристки политики. Десният избирател е непредставен. Нашият успех в София на местните избори показа именно това. Българските избиратели се нуждаят от десни политици", добави изборният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Христо Христов

преди 3 седмици

,До 36 "Ще бъде интересно, ако публикувате в коя държава в Европа при парламентарни избори участват повече от 30 партии и коалиции," - в Белгия - 32 броя. Други въпроси от про'с'так дето си мисли, че в другите (ЕС) държави е по-различно?!

23

Христо Христов

преди 3 седмици

Кажете коя партия ще работи за разрушаването на ЕС да гласувам за нея?!

22

Анонимен

преди 3 седмици

Тежки,тежки, колко пък да са тежки. Една ала бала и готово. Не вярвам ни на ЦИК,ни на агенции. Резултатите ще са такива,каквито ги договорят.

fallback