Снимка: БГНЕС

Изборният процес в България е добър - независимо на хартия или на машини. Намирам за изключително нелепо случилото се с машините, сякаш се търсеше повод да се "опраскат". Политици се зомбираха, че машинният вот им краде победите, което е абсолютна глупост. 40 000 гласа е разликата между Григорова и Терзиев, може да се стопи на балотаж. Подкрепата на ГЕРБ и "Възраждане" на балотажа могат да решат местните избори. Това каза пред Нова Нюз социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

"Недействителните бюлетини изкривяват екзипола. Трябва да се види дали са инвалидизирани гласове или действително невалидни. Тази тема не бива да се демонизира. Както не биваше да се демонизира и хартиеното гласуване с фетиша машини. Веднъж въведени обаче показаха доста предимства. ГЕРБ не си направиха сметките, трябваше да издигнат Георги Георгиев и да са го подготвили за това 2 години преди вота. Навсякъде хората гласуват за леко освежаване. ГЕРБ психологически бяха свикнали със загубата в София. Издигнаха накрая Хекимян като шоу звезда", коментира той.

По думите му резултатът на ПП–ДБ е по-добър от очакваното. "Възраждане" ревнуват от Григорова, тя взе от техните избиратели, около 1/5. 80% от привържениците на ГЕРБ са гласували за Хекимян, а 90% от тези на ПП–ДБ - за Терзиев. Ваня Григорова беше далеч по-ярък претендент от Деян Николов, тя е по-мажоритарен кандидат, а той - партиен. Костадинов може да бъде спиран, само ако има конкуренция. Вероятно такава ще бъде ролята на Румен Радев, ако създаде политически проект. БСП има тук-таме добри представяния. На места обаче "Левицата" им взема от избирателите. В лявото пространство силите се раздробиха, време е да стане по-хомогенно", посочи Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase