Снимка: Bulgaria ON AIR

Обратното броене започва. В неделя отиваме на балотаж в някои от най-големите градове на страната. Интригата в София се запазва.  

Спирането на машинния вот даде най-голямо отражение на избирателите на ПП-ДБ. Видяхме политическите изявления на лица от ДПС и ГЕРБ, които казаха, че машините трябва да отпаднат. Това изявление доведе до обществената нагласа, че виновните в неделя да няма машина са тези политически субекти. Това заяви социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин". По думите ѝ гласуването само с хартиени бюлетини се е отразило на изборните резултати, особено в частта с недействителните бюлетини.

"При машинен вот грешката с преференциите в листите за общински съветници нямаше да бъде допусната. От над 300 избиратели в секция, близо 150 бяха недействителните бюлетини, защото избирателят е отбелязал преференция, но не и вот за партия за общински съветници. Това прави гласа недействителен", даде пример Дариева.

Тъй като на втори тур не се гласува отново за общински съветници, тя определи връщането на машинния вот като "след дъжд качулка". Политологът Милен Любенов заяви пред Bulgaria ON AIR, че резултатът на кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян е катастрофален за партията на Борисов.

"От 1,1 млн. избиратели в София, да получи 66 700 - това са със 100 000 гласа по-малко от резултата на Фандъкова на първия тур преди 4 г. Резултатът на ПП-ДБ пък е 110 000 гласа - това е със 70 000 по-ниско от последните парламентарни избори. От една страна избирателите оттеглиха своята подкрепа заради сглобката, Терзиев не успя да убеди либерално-демократичната общност да го подкрепи. Между Терзиев и Григорова има 40 000 гласа разлика, която ще направи резултатите от втория тур на изборите непредсказуеми", коментира Любенов.

Според него Васил Терзиве ще се опита да мобилизира дясната общност срещу левия кандидат. А Ваня Григороваа може да привлече от гласовете на "Възраждане" или друг популистки вот.

"Дори и ГЕРБ да обявят официално подкрепа за Терзиев, не е ясно как ще гласува техния електорат. Може да сработи и другата логика - да гласуваш срещу най-големия си опонент, а през последните години това за ГЕРБ са ПП-ДБ", изказа мнение политологът.

Елена Дарева изрази противоположно мнение - според нея Терзиев е успял да обедини вота на избирателите, особено във финалната права и след решението на ЦИК, след което е уплътнил вота на ПП-ДБ и "Спаси София".

"Виждаме голямо припокриване между вот за листа и за Васил Терзиев. При Хекимян избирателите на ГЕРБ до последно не можаха да ги убедят, че те, имайки толкова дълъг политически опит, не извадиха кандидат от своите политически среди. При Ваня Григорова много виждаме повече вот за нея, в сравнение с вота за общински съветници от БСП", каза още Дарева.

И двамата окачват оспорван балотаж и не по-ниска избирателна активност, поне в столицата, където на втори тур ще се избират районни кметове.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase