fallback

Общ преглед
Граждани излязоха на протест пред сградата ЦИК срещу решението на комисията да се отмени машинното гласуване. Те скандират “мафия” и искат на местния вот утре да се гласува и на машина.

Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират "мафия" и "върнете машинното гласуване". Искат и извънредно заседание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният вот.

Георги Георгиев от "БОЕЦ" призова протестиращите да пробият редицата от полицаи и за кратко протестиращи и полицаи влязоха в сблъсък. Полицията призова протестиращите да се успокоят, а те скандират "мафия".

Протестиращите блокираха движението пред БНБ.

Част от протестиращите се отправиха към централата на ДПС, а други останаха пред ЦИК.

Докато минаваха пред президентството, протестиращите скандираха "Радев е позор" и против руския президент Владимир Путин. Пред централата на ДПС събралите се викаха "Шиши вън" и замеряха сградата с яйца. По сградата на БСП също бяха хвърляни яйца и протестиращите скандираха "долу БКП", "тук не е Москва" и "свобода".

Част от протестиращите отново се отправиха към ЦИК.

ЦИК ще има заседание от 14:30 часа.

ЦИК реши на местния вот утре (29 октомври) и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това стана вчера по време на заседание на комисията. Причината за това е липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“.

Маргарита Станкова заяви за БГНЕС, че трябва да се гласува машинно, защото това е по закон.

“Толкова трудно извоювахме това право, за да могат хората лесно да гласуват и комисиите лесно да отчетат гласовете. Сега за една нощ само се реши обратното - това е престъпление спрямо хората”, каза още Станкова. На въпрос дали в създалата се ситуация машинният вот не е под съмнение, протестиращата бе категорична, че машинното гласуване дава точните резултати. “Участвала съм в секции, там всичко е както трябва, няма как да се манипулира. Защо ДАНС не се поинтересува как Информационно обслужване сумират? На ниско ниво, където има секционни комисии не става никаква манипулация”, подчерта Маргарита Станкова.

Протестиращият Иван пък подчерта, че невалидните бюлетини при гласуването с хартия са 10-15%, а при машинно под 1%.

“Затова искаме машинно гласуване”, каза той.

Петринка Георгиева заяви, че не може да се подмени вота ѝ чрез машините, а с хартията може.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

476

за народа

преди 7 месеца

хляб и зрелища и понеже хляб има тоя народ предостатъчно,даже преяжда с луканка,му дават малко зрелища,че да не скучае,не е лесно по цял ден да се чудиш как да ти мине времето,щото нямаш никакви проблеми и всичко ти пада от небето

475

Сатир

преди 7 месеца

Протестиращият Иван пък подчерта, че невалидните бюлетини при гласуването с хартия са 10-15%, а при машинно под 1%. - Иван е титла, това малоумно изказване не може да го подписвате с това име.

474

Анонимен

преди 7 месеца

А, тези са отчаяните слуги на измамника кирчо. А защо не отидат в украйна да се бият с Путин? До затвора не ходите, нали ? -- още няма един затворен там от криминалните ви водачи.

fallback