Снимка: БГНЕС
fallback

Централната избирателна комисия (ЦИК) „констатира и прогласява нищожност“ на решението на ОИК – Столична община относно начина за гласуване на местния вот на 29 октомври, както и при евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември. Това се посочва в решение на ЦИК от днес.

В свое решение Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община посочи, че счита, че решението на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини във всички секции в страната „не поражда обвързващо действие“.

Oще по темата

Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон. Сочените от ОИК правни основания - чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, за приемане на разглежданото решение не могат да санират пороците на решението, тъй като ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите, се посочва в решението на ЦИК.

Централната избирателна комисия е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори, се посочва в решението на ЦИК. В него се казва, че ЦИК упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии, съобщава. (Е. Николова, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

ЬЬЬ

преди 6 месеца

Към протестиращите в защита на машинния вот:А защо никой не протестира пред МС с искане на оставката на зам.министъра,опорочил по недопустим начин този вот? Следствие.Съд.Затвор.Ако към него не се приложи този ред за стореното от него,то "промяната"на пп-дб става вредна за България.

53

Анонимен

преди 6 месеца

Пеевски и Боко пак ли станаха лоши за Шарлатаните? Когато не играят по свирката на Жълтите павета и Вносните двойни граждани. Спряха ни и лекарствата, фашизъм, диктатура, тероризъм, продажност. Ще ви изритаме, гаддове. Двойни граждани, Тагаренко, Денко, Зеленски и ала-бала.

52

Анонимен

преди 6 месеца

На Шарлатаните вяра нямаме. Двойни граждани са всичките, ще гласуват престъпни промени в конституцията. Ще получат депесарски шут в Газа. ГЕРБ и ДПС са божието наказание за Шарлатаните. Джонтраволта, Асен Спецов, Денков фашиста, Гнова Атанасов, Пинокио заслужават да бъдат оправени с 200 от ДПС и ГЕРБ.

fallback