Снимка: БГНЕС
fallback

ЦИК отказа да преразгледа решението си за отмяна на машинното гласуване на предстоящите местни избори.

Предложението бе отправено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на ЦИК, но не получи нужната подкрепа.

Oще по темата
Мотивите са, че докладът на ДАНС и действията на заместник – министъра на електронното управление поставят под съмнения гласуването с машина.

В началото на заседанието Любомир Георгиев предложи приемането на нова точка в дневния ред относно преразглеждането на решението на ЦИК от вчера, в което се посочва, че във всички секции в страната ще се гласува само с хартиени бюлетини. Предложението му не беше прието от членовете на ЦИК.

Като мотив той посочи получена информация, че на интернет страницата на Министерството на електронното управление (МЕУ) е публикувано решение, с което трите институции - МЕУ, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология, удостоверяват  съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Аз съм за стабилност на органите на управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред, каза в обяснение на отрицателен вот Севинч Солакова.

ЦИК като орган по управление на изборите е призвана да управлява изборния процес, като внася стабилност, последователност, спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се произведат едни спокойни, честни и прозрачни избори, каза Йорданка Ганчева. Всички решения и по ИК се оспорват пред ВАС. Разглеждането и отмяна на решението би внесло хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска, добави тя.

Цветозар Томов се съгласи с Ганчева, че се е създал хаос покрай произвеждането на местния вот, но според него това е в резултат на вчерашното решение на ЦИК. Това поставя в много тежка ситуация Централната избирателна комисия относно възможностите да организира безпроблемно предстоящите избори, посочи Томов. Той посочи, че преразглеждането на това решение е било последната възможност членовете на ЦИК да постъпят по начин, по който да запазят престижа и авторитета на комисията в обществото.

По време на заседанието беше посочено, че снощи, след заседанието на ЦИК, е получено решение от МЕУ, с което се удостоверяват машините. Решението обаче не е подписано от министъра на електронното управление, а от заместник-министър Михаил Стойнов и е постъпило в ЦИК в 21: 26 ч. каза Емил Войнов.

Вчера след заседанието си ЦИК взе решение на утрешните местни избори да се гласува само с хартиени бюлетини заради доклада на ДАНС, че зам.-министър Стойнов е снимал хеш-кода на машините.

"След тези процедури, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основания да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините", каза днес говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Има достатъчно данни, които накараха ЦИК да вземе своето решение и да забрани гласуването с машини. В доклада на ДАНС има достатъчно информация, която да ни убеди да вземем това свое решение, каза Матева.

Според днешното изявление на премиера Николай Денков този доклад е манипулативен, а видеозаписите в него са част от рутинна процедура. Според Денков докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи.

Днес Денков се обърна към ЦИК с искане Комисията да преразгледа решението си и да възстанови машинното гласуване. “МВР е готово да предостави машините навреме”, подчерта премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

250

Анонимен

преди 6 месеца

Ще има голям СЪРПРАЙЗ скоро, когато през декември Австрия официално обяви, че пуска Румъния в Шенген, а на България не дават никакви шансове!

249

АНОНИМЕН

преди 6 месеца

Щом няма машини няма да гласуваме

248

Анонимен

преди 6 месеца

Киру и Асан отекоха в канала, откъдето дошли, там и отишли.

fallback