Снимка: БГНЕС

Изборният експерт Даниел Стефанов коментира пред БНР подготовката за предстоящия вот.

"Този двоен метод на гласуване не дава кой знае какво предимство на избирателите. Трябва да се върви към един, който да е приет от всички политически партии, а гражданите да виждат като достатъчно честен.

Още по темата
Голяма част от сложността идва от това, че се гласува за няколко институции, но и защото се гласува както с хартия, така и с машина".

Силните страни на двата метода са блокирани, отбеляза той.

"При машината няма човешки фактор и тя може просто да отпечати резултата, без да е нужно ръчно броене. Хартиеният метод дава сигурността на това, че цялата секционна избирателна комисия участва лично в броенето и гарантира резултата", посочи той.

Основният проблем е, че взирането в машинното гласуване продължава, отбеляза Стефанов.

"Имаше нужда от парламентарна комисия, която да го изследва, но тя тръгва в погрешна посока – иска да влезе в техническите детайли на машините, с които ние нямаме съществен проблем. Имаме проблем с начина, по който сме ги вкарали в процеса".

"Има една мода всеки кандидат да говори техничарски. Не може политиката за управление на целия град да се сведе до това какви процедури за контрол ще има, коя улица ще се асфалтира. Това може да е концепция на главния секретар на общината, но не може да е на кмета. Кметът трябва да има по-завършена визия".

"Политическите партии, въпреки че се опитват да отглеждат свои кадри, когато дойде момента да се явят на избори, смятат, че те няма да ги спечелят. Това говори за качеството на подбора и развитието на хората в политическите партии. Използването на външни хора, които да повишат възможността за победа, не съм сигурен, че е честно към избирателя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase