9 дни преди местните избори броят на живеещите на един адрес рязко се увеличава, сочи справка в ГРАО. Един от най-интересните случай е в град Стамболийски, където на един адрес се оказват живеещи 652 души. Къща в Монтана пък приютява 172 души.

В Пловдив на едно място се оказват събрани 194 души. В друга къща в Разлог, според данните, един дом делят 142 души. А в блок на 5-я етаж в столичния квартал "Люлин" в един апартамент са записани 99 души.

В селата също има новорегистрирани. Една от махалите на село Плетена, община Благоевград, побира 796 души, при положение, че реално живеещите са малко над 400 души. А в село Долно Осеново избирателите само в едната махала изведнъж са станали 812, а общо живеещите в селото са малко над 1000 души, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

Избираме няколко адреса от посочените над 70 хиляди в списъка. Според справката на ГРАО на 5-я етаж в апартамент в столичния квартал "Люлин" са регистрирани 99 души имащи право на глас. В апартамента откриваме само собственичката и единствен жител на този адрес.

Екипът на Bulgaria ON AIR направи проверка и на друг адрес в столицата. В апартамент в столичния квартал "Сухата река" са регистрирани 87 души, но днес няма никой. От списъка за етажна собственост става ясно, че двустайният апартамент е обитаван от четирима души.

Съседите разказват, че в жилището от години живеят две дами.

В страната има и доста по фрапантни случаи. Филип Сашев живее от повече от 30 години на улица "Тунджа" №2 в Горна Оряховица. По думите му и други имоти на улицата са на административен адрес с номер 2, където според ГРАО са регистрирани 138 избиратели.

"Цялата улица е "Тунджа" 2. Ние сме на №2. С жената сме тук, но сме петима регистрирани - синът ми и децата му са в Германия", поясни Филип Сашев.

Димитринка Николова е инкасатор и отчита консумацията на вода в този жилищен район.

В Община Горна Оряховица знаят за този случай на регистрирани десетки жители на един административен адрес, но според тях няма нарушение на закона.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase