Снимка: БГНЕС

В Централната избирателна комисия (ЦИК) продължават проверките на кандидатите за общински съветници, кметове на общини, на кметства и на райони. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БГНЕС.

Над 30 хил. са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район, които ще участват в предстоящите местни избори. 6600 са кандидатите за кметове на кметства.

Още по темата

Относно подбора и обучението на хората, които ще организират изборния процес, Матева каза: „Има доста кандидати, които, за съжаление, са назначени за членове на СИК, имаше и такива, които бяха членове на ОИК, но ги освободихме като членове на ОИК”.

Начинът на изписване на регистрираните партии, коалиции и местни коалиции ще бъде еднакъв за цялата страна. „Има на места местни коалиции, които са с много дълги имена и дори част от тях не могат да се съберат в бюлетината, така че ЦИК ще вземе решение и ще реши въпроса по най-добрия възможен начин за партиите и коалициите. За съжаление, изписването на цялото име на местната коалиция, което съдържа в себе си имената на всички съставни партии и коалиции, за да е изписано цялото върху бюлетината, в повечето случаите ще се наложи да бъде с много, много дребен шрифт“, каза тя. По думите й в Комисията търсят решение на въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase