Европейските избори догодина ще подскажат хода на енергийните и климатичните политики на ЕС, които предизвикаха протестите.

Още по темата
Проблемът с българската енергетика е отлаган дълго време, а рекултивацията и инвестицията в нови технологии са планът за бъдещето на топлоелектрическите централи. Относно бюджета - трябва да се намаляват разходите, а не да се увеличават приходите, това коментира доц. д-р Щерьо Стефанов Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в БСК, в ефира на Bloomberg.

Енергийните протести са заложник на европейските избори, тъй като от тези избори зависи курсът на енергийните и климатични политики на Европейската комисия и Европейския парламент, смята Ножаров. Цели се отлагане на решението на България за работата на ТЕЦ и се изчаква да се види дали ще продължи тази политика на ЕС. Ако ЕС не промени своите политики ТЕЦ няма да издържат по икономически причини до 2037 г., а по-скоро до 2030 г., смята гостът. Цената за мегават час от ТЕЦ е 318 лв, а на свободния пазар е 220 лв, което се дължи на въглеродните квоти, които са около 70% от цената за ток от ТЕЦ, обясни гостът. Този проблем е отлаган от дълго време и не е изненада за тези, които следят положението, смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase