Снимка: БГНЕС
fallback

Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата. Това каза пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев като критика към проектобюджета на служебното правителство.

"Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме - няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите", заяви той.

"Заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева. Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността", каза Василев.

Той категорично отрече теориите за фалирала държава и посочи:

"2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП - декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. - спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по "Евростат", имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това".

Василев подчерта, че данък "свръхпечалба" при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия.

Във връзка с преговорите за съставяне на правителство той увери, че ПП - ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ - СДС.

"Имаме дълбоко различие как да се управлява държавата... Ако се стигне до втори мандат, ще започнем разговори с всички партии. Ще посочим ключовите политики, с които смятаме, че България може да стане нормална европейска държава. Ще предложим кабинет с ясна програма. За състав ще посочим хора, които са и политици, и експерти, които могат да свършат реално работата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Mалорусь

преди 1 година

Тея.. тая шпайка ПП/ДиБ ще останат в историческата класация, като най бездарните .. как да ги нарека даже незнам. Всякаква сервилност бяхме виждали, но така без никакъв свян и умора!?

98

На Радев Му дреме

преди 1 година

Eто аз например в момента пък правителсво никакво не очаквам да се консолидира или там каквото искате да правите бе Барни.. Толкова сте безинтересни. Но очаквам случайно да изтече информация от Кремъл по повод Военната Операция, чакам нещо пикантно демократлиберално .. нещо съотвестващо с тенденциите на деня.

97

Дo 110

преди 1 година

До Милионер Дали ГЕРБ са чували или не за Харвард няма никакво значение, защото на практика един пожарникар от Симеоново успяваше да управлява държавата по-добре от некадърниците, които уж са завършили Харвард. Явно там не са ги учили как се управлява една посткомунистическа страна в криза. А това, че именно ТЕ са много зле с аритметиката, е очевидно и за първолак.

fallback