Снимка: БГНЕС

"Разбирането, че трябва да договорим всичко и чак тогава да влезем в зала може да доведе до това да се избере председател на Народното събрание от втората по численост парламентарна група, а да се опитат да направят правителство с мандат на първата, за да може ГЕРБ да не влияе толкова директно върху дневния ред на Народното събрание", каза доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право, пред bTV.

"При форсиране на процедурата за връчване на мандатите в края на юли може да има забавяне, което да доведе до евентуално съчетаване на местни и предсрочни парламентарни избори", допълни Киселова.

По думите на политолога Петър Чолаков е нормално да виждаме сближаване между първата и втората политическа сила.

"Възниква въпросът защо това не беше направено през есента на миналата година. Тогава имаше аргументи по посока на това, че не трябва да се прави. Нито едно от основанията пред ПП и ДБ, които тогава ги възпряха да затоплят тона с ГЕРБ, не са премахнати. Този, който има да загуби от такова сближаване не е ГЕРБ. Рискът е за тези две формации – ПП и ДБ", каза Чолаков.

Според него вариантът за експертен кабинет ще се разчете като бягане от отговорност и според него най-вероятното са нови предсрочни избори.

По думите на социолога доц. Мира Радева между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ става въпрос за "тупане на топката".

"Не си ли дават сметка, че на едни следващи избори те са загубили от обединението 220 000 гласа. Гарантирам, че на следващи избори ще загубят още 100 000. Безспорно интересът в посока местните избори. Съвършено ясно е, че ПП-ДБ имат голяма апетит към София и Пловдив", каза доц. Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase