Снимка БГНЕС
fallback

"Позицията на "Продължаваме промяната", която ги води към по-силен електорален срив, е, че те ще действат по логиката на ИТН. С други думи: "Ние искаме да предлагаме кабинет, някакви експерти, няма да се консултираме с ГЕРБ, а те ако искат - да ни подкрепят."

Така политоложката проф. Румяна Коларовa коментира пред bTV резултатите от парламентарните избори на 2 април. "Позиция като на ПП в някои отношения е самоубийствена. По същество е същата позиция, която Слави Трифонов имаше преди година и беше доста силно наказан", заяви тя.

"Едно е ясно - ако се предлага кабинет, той не може да бъде от ярки политически фигури. Няма съгласие с чий мандат ще бъде и как ще бъде определен съставът му", каза тя. Според Коларова пресконференцията на Бойко Борисов е била отговор на изявлението на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

"За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат максимална изгода от ситуацията, инкасират максимална загуба. И се надявам разумните хора в ПП-ДБ да си дават сметка, че следващият ход, ако търсят максимална полза, ще доведе до катастрофална загуба за тях", каза Румяна Коларова.

Политологът Христо Панчугов коментира в студиото, че е крайно време политическите формации да понесат отговорност, защото са търсили дивиденти от радикализацията на обществото. "Проблемът тук дори не е, че няма правителство, а че няма алтернативен план. Дори тези, които не искат да направят правителство, не могат да кажат как ще се излезе от тази ситуация", допълни той.

Димитър Ганев от изследователския център "Тренд" смята, че по-скоро няма да има разцепление в обединението ПП-ДБ. Според него е малко вероятно първите две политически сили ГЕРБ и ПП-ДБ да се споразумеят.

"Възможността за предсрочни парламентарни избори стои на дневен ред. Има и трета възможност, за която Борисов загатна - експертен кабинет на малцинството, който по определени теми - Шенген, еврозона, Украйна - да бъде подкрепян от ПП-ДБ, а по другите - от БСП. Това би било нестабилно управление с много проблеми", предупреди Ганев. Според него в случая не е важно името на премиера, а конфигурацията, която подкрепя кабинета.

Социологът Кольо Колев заяви, че потенциално управление от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН би било идеално мнозинство, което ПП-ДБ да атакуват. Той заяви, че съставянето на мнозинство изглежда невъзможно.

"От друга страна на обществото толкова му е писнало, че трябва да се състави правителство", каза Кольо Колев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ГЛЕЙ

преди 1 година

САМО КАК НИ НАЗИДАВА-УПРАВЛЯВАЙ САМО СЕБЕ СИ,ЧЕ КАТО ТЕ ГЛЕДАМ И ЧУВАМ СИ ДАЛА И ВЗЕЛА

60

ББ

преди 1 година

До Анонимемуау...пп им предлага инвестиции,работа и достойни заплати в България,върховенство на Закона!какво им предлага копейкин...да ги "освободи"от Свободата...ок извеждате ги от ЕС..и къде ще пътуват...къде ще работят?вадите ги от нато...и кой ще гарантира животите им?руски лъжи,чеченците?..Свободни хора сте,всеки да гласува по съвест,но е добре да се четат и осмислят фактите!живеем в Глобален...Света ни не е Украйна!бедна ви е фантазията какво ви спестява Света ни!продължете и ще видите..!

59

ББ

преди 1 година

***...новото-старо оръжие на мафията и раша,атака,хитлеристки,вмро,нфсб...а и марешки,итн...против Народ не се върви...можеш и 20 пъти да го излъжеш и 500 г. да го ограбваш и убиваш...накрая ще ти види сметката...прочетете Историята ни...айдуци обслужващи военнопрестъпника путин!!!скоро няма къде и да бягате...САЩ ще се споразумее с Дубай...да ви екстрадират когато САЩ ви преследва!война е...или ще има война!Дубай не е остров закрилящ престъпници и мафиоти убивали и ограбвали!

fallback