Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът Румен Радев няма да участва в съставяне на правителство, нито ще бабува на този процес, както са правили други президенти в миналото. Това заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и доскорошен председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Той изтъкна, че е възможно държавният глава да свика парламента и преди Великден - на Велики вторник или Велика сряда.

Oще по темата
Проф. Маринов изрази съмнение в желанието на основните политически сили да управляват в тежката ситуация, в която се намираме в момента.

"За да се състави правителство, трябва много голяма смелост, готовност да се поеме риск, защото това би било много рисковано политически и изисква и политическо майсторство, защото има много неща, които да се изпипат. И всичко това, ако допуснем, че основните участници в процеса имат желание да управляват - нещо, в което не съм сигурен", изтъкна той.

Според проф. Маринов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прави нереалистични предложения, протягайки ръка към ПП-ДБ и президента Румен Радев.

"Борисов не само е опитен политик, той е и хитър политик и човек, който умело използва инструментариума на интригите, което не го казвам с лошо - това също е част от инструментариума в политиката. Той предлага неща, които много добре знае, че няма да се случат и затова ги предлага с такава щедрост, включително и към ПП-ДБ.

Маринов изтъкна, че няма как преговорите за правителство да се разделят от преговорите за политики - нито е реалистично първо да се преговаря за кабинет, а после за политики, каквото е предложението на ГЕРБ, нито да се преговаря за политики, но не и за правителство, каквато е позицията на ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 1 година

Борисов с пешката вкара Чорапа в обяснителен режим. Той и без това не си знае Конституцията, постоянно я нарушава, и се налага всякакви клакьори да се обясняват от негово име. Радев е основният проблем в България и се чудя и се мая на онези празноглави сънародници, които продължават да му ръкопляскат както ръкопляскаха на един вожд цели 35г.

77

Анонимен

преди 1 година

Проклетникът Радев ще го запомнят стотици хиляди пенсионери с гладния Великден по времето на неговото управление! А доносниците като агент Майстора да си живеят според съвестта, ще ги изтърпим и тях!

76

Анонимен

преди 1 година

Вярно е. Президенството е създадено да руши парламентаризма и да доубие надеждите на хората, както техните дружки направиха с нашите родители през тези 30 години геноцид, наричан преход. Къде ти остана юмрука, Господин Президент? Колко ти платиха за него за да предадеш хората?

fallback