Снимка: БГНЕС

Договарянето между партиите у нас става все по-трудно, защото твърдите ядра гласоподаватели започват да се люспят и се нуждаят от все по-силни, все по-твърди и все по-крайни стимули. Това, обаче, прави невъзможно преговарянето между различните групи, коментира в БНТ съветникът на служебния министър-председател Гълъб Донев - Александър Маринов.

"Знаете, че най-често в този случай се използва образа на врага - другите са лоши, само ние сме добрите. Това мобилизира, но вече не чак толкова много хора, защото хората се интересуват повече от това какво предлагаш и каква работа може да свършиш", каза проф. Маринов.

Още по темата

Той прогнозира, че някои от скандалите, които се използват срещу политическите партии може да имат обратен ефект.

"Може да имат обратен ефект поради специфичния момент, в който са възникнали, както и поради двойния стандарт, който се прилага по отношение на участниците в тях. Така че, да се използва скандалът като средство, е много рисковано, защото той носи негативни послания, а няма партия без скандали.

Проф. Маринов изтъкна, че на новата коалиция в ляво не може да се гледа като на президентски проект, но уточни, че е очевидно, че държавният глава има влияние и в старата и в новата лява формация.

За обединението на ПП, ДБ и граждански формации проф. Маринов коментира, че подобна коалиция може да работи само на базата на ясни правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase