Снимка: БГНЕС

"Не мога да кажа дали изборите са по-добри, но имаше доста пропуски. От изборите през есента до сегашните има промени в законодателството, които не достигнаха до членовете на Секционните избирателно комисии". Това мнение изрази бившият председател на ЦИК Александър Андреев пред бТВ.

За машините, които са дефектирали (122 машини от над 12 000), стои въпросът да се направи сериозен анализ и одит.

Всичко неизчистено създава недоверие в изборния процес и това недоверие е нещото, срещу което обществото трябва да се бори, настоя Андреев.

Той разкритикува още, че видеонаблюдението не постигна целта си на изборите.

Още по темата
Бившият зам.-председател към Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева добави, че промяната в изборното законодателство не позволява от една страна на избирателните комисии да се подготвят и не дава възможност за подобаващо техническо обезпечение. Хартиената бюлетина бе проблем на изборите, флашките, които трябва да бъдат ангажимент на ЦИК, също не сработиха, коментира Дечева.

Ако комисиите имат ангажимент да подготвят избори, без да имат стрес при новите условия, биха отделили внимание на всички проблеми, смята тя.

Според нея машините за гласуване са купени за нещо, но се използват за друго.

"Одит, одит, одит" - това е нещото, което ни трябва, категорична бе тя и настоя да се провери какви решения са взимали ЦИК за изборите. Не може да се пипа Изборен кодекс непосредствено преди изборите, заключи Дечева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase