Снимка: БГНЕС

17 страници трябва да напише една СИК, за да отчете гласовете. Това отнема повече от половин час, а после 15 минути проверка. Горе долу толкова време отне преброяването пред видеонаблюдението. Общо 2,5 часа отне целият процес, а на предния вот за 3 минути излизаше бележка от машината, тогава нямаше нужда от учебници. Това каза пред NOVA Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ е имало блокирали машини, както и печатащи бели листове, защото не са направени да се печата на тях.

"Отчетът от машината беше елиминиран с промените в Изборния кодекс, но ЦИК можеше да генерира и такъв отчет. Сега машините генерираха брой гласували избиратели. Предполагам, че е липсвало и технологично време за тестове, вероятно хартията не е била достатъчно тествана.

На местните избори ще бъде далеч по-сложно, в София вота ще е 4 в 1, ще има повече още 4 протокола. Трябва да се запази възможността за машинна обработка на резултатите от машинното гласуване", категорична е тя.

Още по темата
Kaто наблюдател Стоил Стоилов следи ЦИК и остава с убеждението, че Комисията не е изпълнила едно от най-важните условия - да създаде обучително звено за достатъчен брой хора, които да са готови да запълнят местата в изборните администрация. Без никакво обучение, няма как да стане. Гласувах с хартия, защото съм фен на хартиената бюлетина. 193 държави в света си гласуват на хартия. Българският изборен процес е дълъг и усложнен. Трябва да се реши дали ще се продължи със смесен вот, да се избере едното от двете. Изборният ден трябва да е по-кратък - до 4-5 следобед", посочи той.

Според него машините са изгонили 600 000 души.

"Това са пети избори в рамките на 2 години, на хората им омръзна", смята Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase