Снимка: БГНЕС
fallback

Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев относно изборите за 49-то Народно събрание.

Той благодари на всички, ангажирани с изборния процес: "От ЦИК до СИК и МВР, за това, че гарантираха устойчивост, честно и сигурност, както вота, така и на гражданите."

"Аз се надява наистина този парламент да заработи по-скоро. България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възстанови законодателната дейност и да въведе устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики и приоритети, и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство", заяви Радев.

По думите му дали такова правителство ще има зависи от партиите.

"Знаете, че всички издигаха приоритети и цели в много важни за България области и аз се надявам те да ги покажат и на практика", допълни той.

Радев обяви, че администрацията му е в постоянна връзка с ЦИК и в момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименният състав на Народното събрание, той веднага ще издаде указ за неговото свикване. 

На въпрос дали е склонен да даде повече време на политическите партии за преговори, президентът отговори също с въпрос: "Според вас трябва ли да дам или не?"

"Какво се случи, когато аз дадох много време, за да има най-сетне консенсус? Какъв беше резултата и особено претенциите към президентската институция?", попита още той и припомни обвиненията, че "президентът иска да управлява чрез служебното правителство".

"От сега искам да призова партиите да не губят и ден. Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да се чудят как да съставят правителство. Още от днес този процес трябва да върви и аз вярвам, че партиите вече са в диалог", заяви Радев.

Той отказа да коментира мълчанието на партиите, казвайки, че не отговаря за него.

Според държавният глава най-важното е всички да се обединят около приемане на бюджета.

"Изборите свършиха и трябва да се мисли прагматично и реалистично.", подчерта Радев и изрази надежда следващото правителство да се възползва от всички възможности, които предоставя служебният кабинет за по-задълбочена европейска интеграция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Бабата на кашика

преди 1 година

Тоз моя румбурак ептем превъртя повтаря кът папагал едно и също о глупавия ми румбурак много си смешен

96

Анонимен

преди 1 година

Правителството е капан за водещите партии, най вече за ГЕРБ. С такъв парламент ще се управлява със скандали, а всякакви реформи са абсурдни. Ще се видим на 6-ти избори, но барем да се приеме бюджет. Еврото ще почака, лева си е добре.

95

Анонимен

преди 1 година

Спокойно, идват другите.

fallback