Снимка: БГНЕС

БСП не трябва да се коалира с никой в следващия парламент. Това заяви председателят на БСП-София Иван Таков по повод резултатите от изборите.

Според лидера на столичните социалисти, рискът БСП да бъде превърната в "десница от Али Експрес", която да брокерства около властта и това да я убие, е огромен. Иван Таков отбеляза, че в новия парламент влизат само десни партии, с които БСП няма как да намери допирни точки, предаде БТА.

"Ние не сме брокери около властта. БСП трябва да остане в опозиция в този парламент и да не влиза в никакви колаборации, категоричен е Иван Таков. - Ако искаме да сме истинска лява партия, в този парламент не можем с никоя от представените формации да участваме във властта. В Народното събрание десните имат достатъчно представителство да съставят правителство, ако искат", коментира той.

Още по темата
Председателят на БСП - София заяви, че не е изненадан от резултата на партията на тези избори. "Още в началото на кампанията казах, че не очаквам фантастични резултати, коментира той. - БСП трябва ясно да заяви кои социални групи в обществото представлява и да започне да го прави. Защото резултатите от вчера показват, че в момента това не се случва. За пореден път в парламента са представени всички възможни десници. Всяко крило на капиталистическата класа го има там. Едрият бизнес, големите пари са вътре в Народното събрание. А широките народни маси не са представени. Това е предателство към левия избирател, към нашите избиратели. Предателство е и към ценностите и каузите на лявото", добави Таков.

Според Иван Таков, в тази ситуация анонсираното и планирано от ръководството на партията допитване до членовете на БСП дали и с кого да се коалира в новия парламент не бива да бъде реализирано.