Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Изборният процес на 2 април във Варна няма да бъде прекъсван, ако бъдат получени заплахи за бомби, каквито ежедневно се подават в училищата от понеделник насам. Това заявиха на пресконференция областният управител Марио Смърков и председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

"В неделя пред всяка секция ще има дежурен служител на МВР.  Връзката с полицията ще е постоянна. Достъпът до секциите в училищата винаги е бил ограничен и почти 24 часа преди началото на изборния ден те са под охрана, което свежда почти до нула възможността за злонамерени действия“, посочи Смърков и увери, че хората спокойно могат да отидат до урните в неделя.

Бомбените заплахи в училищата, каквито имаше и днес, целят изкуствено създаване на паника, каза Велин Жеков и призова членовете на СИК да подходят хладнокръвно, ако се създаде подобна ситуация. Крайното решение за временно затваряне на секции е на полицията, но не очакваме това да се случи, допълни председателят на РИК, съобщи "Труд".    

За вота са осигурени 406 000 хартиени бюлетини за имащите право на глас над 400 000 жители на областта и 643 устройства за видеонаблюдение. 653 ще са разкритите секции, в 542 от тях ще може да се гласува с машина. Ако тя аварира и проблемът не се отстрани до 20 минути, ще се преминава към гласуване с хартиена бюлетина.

Ще бъдат разкрити 10 подвижни секции и още толкова в болници и социални заведения, а обученията на около 5000 членове на СИК от цялата област вече са приключили. За изборите са регистрирани около 1000 застъпници и наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase