Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Между 170 000 и 215 000 българи в чужбина се очаква да гласуват на изборите на 2 април, не се очакват и затруднения при организирането на вота зад граница, заяви пред БНТ  Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

"Честото протичане на избори доведе до някаква рутина в положителен смисъл. Най-накрая МВнР и дипломатическите и консулски представителства се научиха да работят с българските общности по места и да разчитат на тях. Тук-там, разбира се, има проблеми, но няма драма", каза той.

Манов коментира, че в чужбина няма да има видеонаблюдение на броенето на гласове, но това не изключва опцията за стрийминг, ако членовете на комисиите решат да го направят.

Манов отново припомни за липсата на район "Чужбина".

"Защо е важен - той дава мотивация да хората да гласуват. Днес българските граждани в чужбина не избират народни представители, а само подсилват числеността на парламентарните групи. Няма политическа оферта към българските избиратели извън страната", каза той.

Стефан Манов посочи, че французите в чужбина, които са горе-долу колкото българите, избират 11 депутати в долната камара и 12 сенатори в горната камара на техния парламент. По думите му в нашето Народно събрание би трябвало да има 10 депутати от район "Чужбина", пропорционално на вота.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

баба мара

преди 1 година

откъде на къде какво ги интересува положението в българия какво печеляткато вкарват повече депутати в нс лично те нищо не печелят защото не познаватобстановката и хората които напират към кокала и траншовете от ес затова всеки да сиседне на зад.......... и да си гледа пътя които е хванал

47

Анонимен

преди 1 година

Българската държава се е отказала да бъде държава и е станала територия управлявана от престъпни организации с етикетчета политическа партия. Псевдодържавата Б-я отказва да разследва престъпните им лидери и ги пробутва за преизбиране. Бойкотирайте псевдоизборите на псевдодържавата България. Спрете да плащате данъци -- по-добре отидете си купете нещо с тези пари -- дрехи, ядене и пиене, вместо да ги дадете на псевдодържавата и тя да ги подари на фашистката хунта в украйна.

46

Изправи се.МУТРИ ВЪН

преди 1 година

Toва са само долнопробни бачкатори които гласуват за комуни партии от рода на ***, бсп, итн и русофилите от САЩ.

fallback