Снимка: Bulgaria ON AIR

В предаването "Опорни хора" гостува Меглена Кунева – първи български еврокомисар, бивш вицепремиер, основател на Движение "България на гражданите".

"Много неща могат да се променят в последния момент и нямам предвид само резултатите от изборите, където всичко се случва и последните седмици обикновено са много важни, но зависи как ще протече предизборната кампания, дали ще се успокои говоренето, дали ще започне да се чува приличен български език и дали ще успеем да изградим по някакъв очевидно магически начин минимум доверие между политиците, че може да разчитат един на друг и говорят не помежду си, а с хората, защото сега няма такива сигнали. Тоест, първо, хората трябва да повярват, че това е възможно и, второ, политиците да имат минимум доверие помежду си", заяви Меглена Кунева.

"Засега не мога да кажа, че виждам ярки примери за това, но това вероятно е духът на времето и накрая ще спечели този, който може да прави приятели и който е доказал, че може да задържа приятели", добави Кунева.

По повод обвиненията, че политиците правят свои сметки за изкарване на един или два мандата, бившият вицепремиер заяви:

"Това е обществената атмосфера, която дълго и упорито беше отглеждана. Очевидно някой лови риба в мътна вода, защото това е най-добрият начин да размътиш водата – непрекъснато да обясняваш, че думата "консенсус" означава "слабост". Ако кажеш, че си консенсусен, това всъщност означава, че не държиш със зъби и нокти за своето и тогава просто не си интересен. Единственият начин да влезеш в новините, е да кажеш нещо много ярко, нещо много обидно за своя опонент, който не се нарича опонент, а противник, даже враг", посочи Кунева.

"Миналата седмица бях изненадана – прочетох за един депутат, който се е отделил от политическото тяло, в което е бил, защото не може да издържа езика. Аз смятам, че езикът е основното сечиво на политиците. Ако този език вече не е твоят и не можеш да боравиш с него, то тогава нямаш инструменти. Не знам дали ще стане толкова бързо, колкото ми се иска, но трябва да успее да се състави коалиция – нещо, което беше обявено за анатема, двойна, тройна, четворна, думата "коалиция" беше употребявана в негативен смисъл, като нещо много лошо, а не като това, че си успял да убедиш, което в крайна сметка е основният инструмент за успешна политика. Това е възможността да успяваш да водиш нещата в една посока, умението да слушаш, да вземаш решения, от които, ако не всички са еднакво доволни, то всички да са еднакво недоволни по онази прочута формула. Всичко това започна да изтлява - според мен нарочно", категорична е Меглена Кунева.

"Аз смятам, че това е желание за победа на всяка цена", допълни тя пред Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase