Снимка: БГНЕС
fallback

ЦИК ще направи всичко възможно навреме да приеме решенията си и да организира изборите така, че всеки да упражни правото си на глас. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред бТВ.

16 партии и 7 коалиции са регистрирани за предсрочните парламентарни избори на 2 април, като на 3 партии е отказано заради непълни документи. ЦИК ще вземат под внимание всяко едно становище, но не трябва да се говори с негатизивъм, когато идват избори.

Всичко си върви по график и всеки може да има мнение, да даде препоръка или становище, но ЦИК ги съобразява и ще изпълни закона така, както е определен от законодателя, обясни в пожелателно наклонение Нейкова, без да влиза в конкретика. ЦИК приема само решенията, свързани от тяхната компетентност и други взаимоотношенията между различни органи в държавата няма как да бъдат коментирани.

Oще по темата
Избирателите ще могат да изберат дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Бюлетината от машината ще е почти същата като предишната, само че малко по-дълга. Няма опасения за разкриване тайната на вота, увери Нейкова. ЦИК са взели мерки както за избирателите, така и за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) - да има по-едър шрифт на бюлетината от машинното гласуване. Видеонаблюдението и видеозаснемането има за цел да осигури прозрачност при броенето на гласовете в реално време. Видеонаблюдението е възложено на Министерския съвет и е определено за него да отговаря министърът на електронното управление. Има решение на МС, с което техническото осигуряване е възложено на "Информационно обслужване". За видеонаблюдението няма да се използват камерите в училищата.

Нейкова посочи, че ще се наложи изменение на софтуера на машините заради измененията в Изборния кодекс. ЦИК няма капацитет за дейности, които са от технически характер, както и да извършва дейности, възложени на други органи. Всички държавни органи са длъжни да оказват съдействие на ЦИК, така че заедно да организират изборите.

Камелия Нейкова уточни, че гласуването извън страната ще протече както и при предишните избори, като не се предвижда да има видеонаблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

демек

преди 1 година

никакви

5

Лекар ихтиманец

преди 1 година

Този Алллов преди години се радваше на смърта на дете!

4

Лекар ихтиманец

преди 1 година

Този Алллов преди години се радваше на смърта на дете!

fallback