Снимка: Bulgaria ON AIR

Нови политически проекти на хоризонта малко преди изборите. Ново обединение в ляво под името "Левицата" основаха Мая Манолова и Татяна Дончева, бившите депутати от "Има такъв народ" - Ива Митева и Любомир Каримански, представиха новото обединение "Заедно", а "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се явяват като една формация на изборите.

"Всички демиурзи и архитекти на тези нови коалиции обясняват този си стремеж и това обединение с опит да се преодолее фрагментацията, която наблюдаваме в българския политически живот. Но лесно може да предвидим мотивите, те са да се увеличи шансът им за попадане в парламента, това е същинската цел за формирането на коалиции. До момента знаем, че 21 политически формации са се регистрирали в ЦИК", каза социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя поясни, че до 25 февруари може да има промени в имената и състава на регистрираните коалиции: "Коалицията "Заедно, която беше огласена във вторник, смея да кажа, че шансовете ѝ е трудно да бъдат определени. Силно съм скептична за нейното представяне."

"Наблюдаваме позитивни сигнали от страна на политическите субекти. Не веднъж и два пъти сме си говорили, че има потенциал за създаване на нови формирования. Второто интересно е, че преди изборите започват да се коалират. Но дали това са политически проекти, които се създават поради факта на необходимост или липсата на представителство отдолу?", попита политологът проф. Росен Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Дариева нужда от нова левица отдавна е назряла.

"Но тази нова левица в очите на електората е ново проевропейско ляво. Това, което виждаме в новото формирование, е старите лица, облечени в нова дреха. На първо място аз не виждам какви са идеологическите различия на новата левица с БСП. Самата левица признава, че БСП остава най-влиятелната политическа сила в лявото политическо пространство. БСП е разкъсвана от конфликти, тежки противоречия", припомни тя.

И смята, че новата левица е обърната толкова на изток, където няма нито ляво, нито демокрация.

"Има два огромни дефицита в последните 30 години, а именно истинска социалдемокрация като идеология и онези, които можем да наречем християндемократи. Това са двете основни политически формирования, около които партиите припознават своите ценности. И старите, и новите политически проекти генерират все повече разочарование и липса на интерес и мотивация за гласуване", категоричен е проф. Стоянов.

Социологът подчерта, че данните показват, че БСП има най-стабилно представителство в левия политическия спектър: "Не съм оптимист относно електоралния дял, който ще получи на 2 април новото ляво."

"Най-добре беше "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се обединят преди предишните избори. Но сега узряха или социологията е друга. Но идват избори, трябва да се сме настроение позитивно и да очакваме с отворени сърца какво ще ни кажат политиците. Ние трябва да се вслушаме в думите им, не толкова в обещанията, защото политиката е прагматично нещо", добави политологът.

Дариева допълни, че при последните проучвания ГЕРБ беше лидер в предпочитанията и нагласите на хората.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase