Снимка: БГНЕС
fallback

Машинният вот не може да се манипулира. Разписката, която излиза, ясно показва за кой е гласувано. Софтуера на машината може да се пипа само с разрешение на ЦИК. Това заяви пред БНТ Иван Тодоров от "Сиела Норма".

По думите му всеки софтуер се състои от кодове. ЦИК има всички софтуери, членовете на комисията и представителите на партиите имат достъп до кодовете. Единствено ПП, ДБ и ГЕРБ се явиха и си взеха кодовете, поясни той.

Oще по темата
Тодоров поясни, че с кодовете могат да правят проверки и да се изискват експертизи, но не може да се манипулират вота.

Той направи и коментар за случаите на изборите през октомври когато три машини изписаха "Дневникът е подправен". Тодоров посочи, че има още 4 такива случая. Това означава, че има хардуерен проблем. Просто машината е предупредила за технически проблем, уточни той.

Конституционният съд реши, че машинното гласуване не крие никакви рискове. Машините се обезсмислят ако се използват само за принтери, каза още Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Българин

преди 1 година

Не знам за какво получат заплати тези от НС. Машините, както и хартиите си имат цени. Щом те са си ги приели решенията, да си им плащат цените. Както на хартиите, така и на машините. Между впрочем, цените на хартиите в страните от ЕС са се увеличили с около 40 - 50 %, на годишна база за май 2022 г. Честито на българските политици, които си нямат пари. Като нямат да им спрат тока. както в домовете им, така и в парламента. Омръзна ми да им слушам простотиите.

51

Анонимен

преди 1 година

Въпросът е, че с хартиените бюлетини изборите се фалшифицират, а не в това кой с каква бюлетина искал да гласува. Какво като гласува с хартиената, а после гласа му се обяви за невалиден?!

50

Не е ли ясно?

преди 1 година

До ВетЪра на ПодМЯНАТА: С отвертка всеки може. Не е необходимо да е професор. Но да промени кода без да отвори машината - това не. А машините са запечатани и ги охраняват. А освен това винаги (при необходимост) може да се провери дали кодът е оригинален или подменен.

fallback