Снимка: БГНЕС

"Служебното правителство взе решение за преразпределение на свръхпечалбата на държавните енергийни дружества към българския бизнес, подпомагането му, но без да има условия към бизнес. Трябва да се предвидят мерки и за всички потребители не само за бизнеса. Сега изборният кодекс не е най-важното".

Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев на извънреден брифинг в парламента, предаде БГНЕС.

"Регламентът предлаган от ЕС в момента предлага инструментариум, който ще позволи тази помощ към бизнеса да продължи много по-целенасочено там където е необходимо, не само за бизнеса, но и за домакинствата.", уточни още Янев.

Още по темата

Георги Самандов от "Български възход" припомни, че на 6-ти октомври ЕК прие регламент, който предвижда намаляване на консумацията на електрическа енергия, събиране на свръхпечалбите на всички производители и целевото им преразпределение към домакинствата малък и среден бизнес.

"Действията, които изпълнителната власт прави до момента са крайно пасивни. В понеделник вечерта министерството на енергетиката излезе с постановление, което е силно лобистко и заобикаля основната идея на регламента. По наши изчисления, при правилно разпределяне с облагане на всички производители, всички български домакинства биха могли да получат директно финансови компенсации в рамките на 1000 лв. на домакинство. Правителството само създава механизма, но не и условията за тяхното събиране. Регламентът ни дава перфектният механизъм, затова призовавам да спрат да се крият зад евтината енергия на свободния енергиен пазар, а да изпълнят регламента в цялост и като отговорни политици да поведем българските граждани през тежката зима", уточни още Самандов.

Янев подчерта, че ИК не е приоритет, а на първо място трябва да са разговорите за правителство, защото ако има редовно правителство и парламент, промените в ИК ще бъдат направени във времето.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 месеца

Тези хора не разбаха ли, че фашизмът няма да успее независимо дали е кафяв, червен или зелен?! Утопиите на Европа не проляха ли ДОСТАТЪЧНО ЧОВЕШКА КРЪВ?!

21

Анонимен

преди 2 месеца

По-скоро му преляха трансфузия с гласове на ИТН чрез система от сървъра.

20

Анонимен

преди 2 месеца

Това е господинът с купените ро м ски гласове