Снимка: БГНЕС
fallback

Протест срещу хартиената бюлетина се организира днес в София и Бургас. Според Светослав Живков - преподавател в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и изследовател на изборните системи, комбинирането на машини и хартиено гласуване неутрализира позитивите и мултиплицира негативите на двата типа гласуване.

"Не съм безусловен фен нито на машинното, нито на хартиеното гласуване. Истината е, че и двете крият рискове, и двете имат своите плюсове. Но комбинацията от тези две механики на гласуване по-скоро би мултиплицирала негативите", коментира той пред БНР.

Oще по темата

Нито машините, нито хартиите избягват възможностите за фалшификация, когато секционните комисии са кухи, коментира преподавателят в предаването "Преди всички".

Машините не пречат на фалшификациите, категоричен е Светослав Живков. Той поясни, че ако се опираме на презумпцията, че има секции, контролирани от една партия и отделните представители вътре са фиктивни, нищо не пречи в дадената секционна комисия в края на изборния ден членовете ѝ да гласуват "10 или 20 пъти на машината".

Инициаторите на промените в лицето на ГЕРБ и БСП разглеждат настоящия парламент като един отиващ си парламент, смята Живков.

"Това, което води политическите играчи зад фасадата на идеалистични мотиви – да увеличим избирателната активност, да дадем шансове на по-голям брой избиратели да гласуват, стоят интересите на партиите и да се подобри изборният резултат. Това не означава автоматически с фалшификация."

Кой знае каква голяма драма няма, и по света е така. Проблемът е, че в България промените се случват прекалено често и без да се преценят ефектите на отделните регулации, отбеляза Светослав Живков.

"Защото един път или два пъти парламентарни избори не са достатъчни, за да приветстваме, или да заклеймим една или друга практика."

Ако се абстрахираме от чисто партийното говорене, сред известни групи хора съществува недоверие, че резултатът би могъл да се фалшифицира със софтуерна намеса при отчитането, посочи Живков.

По думите му доказателства за това няма, но няма и такива за фалшификации при хартиеното гласуване, което преди време бе отменено с този мотив.

"От тази гледна точка би било полезно да се въведе ръчно отчитане на машинните резултати, но проблемът е, че е направено по изключително безумен начин. Би било полезно, ако се гласува изцяло машинно и тогава да се броят тези хартийки, тези притеснения да отпаднат."

Зад претенциите на част от формациите, че чрез изборни технологии минимизират рисковете като контролиран вот – ПП и ДБ, стои тяхната неспособност да изградят партийни структури по места, изтъкна преподавателят. Според него е илюзия, че чрез техника и законови промени "ще се неутрализира тази кухост на партийните организации".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

До емигрант 11: Циркът е изкуство, тази са обикновени негодн.ици

10

емигрант

преди 1 година

43 години демокрация, 78 години ЦИРК ! Половината българи избягаха в чужбина заради психиатрични политици, 70% от останалите не искат и да чуват за политика. И на президентството, и на народното събрание окачете табели ЦИРК, за да ви вземаме насериозно.

9

Избирател

преди 1 година

Не разбирам защо купиха машините за гласуване, а сега пък искат да се върнат хартиените бюлетини. Явно тези, които ги вземат подобни решения, не плащат пари от собствените си. Това е една от причината, България да продължава да е бедна държава. Неадекватни политици, а техните гласувания и решения са направо смешни.

fallback