Снимка: БГНЕС

Пореден спор в НС по въпроса за връщането на хартиената бюлетина. Според политолога доц. Стойчо Стойчев, политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и сблъсъкът ще бъде по линията на изборното законодателство и начинът, по който се направят изборите.

"Винаги преди избори интересът към изборното законодателство е много висок", коментира той пред БНР.

Стойчев изказа мнение, че от гласуването с хартиени бюлетини ще спечели избирателната активност. По думите му най-големият гарант за честността на едни избори е това, че на всяко ниво на изборната администрация има представители на различните политически сили, които се явяват на тези избори:

"Този взаимен контрол гарантира честността на вота и правилното отчитане на резултатите, както са подадени от избирателите".

Още по темата
"Общата препоръка на ОССЕ е, че там, където има ниско доверие в изборния процес, въвеждането на електронно, машинно, дистанционно или по пощата гласуване само увеличава недоверието в изборните резултати, тъй като тези методи до голяма степен не позволява да се проследи първичният глас", обясни до. Стойчев.

Политологът прогнозира и още разделителни линии между партиите, които ще се изострят до вероятните предсрочни избори през март. Според нето такива ще са темите за бюджета на държавата и за позиционирането им спрямо войната в Украйна.

Стойчев коментира, че забавянето в процедурите по консултации и връчване на проучвателни мандати от президента е с цел предсрочните избори да не са през януари или февруари:

"След празниците хората са в депресивни състояния, защото се връщат на работа, похарчили са много пари, задлъжнели са, а и сметките за отопление и ток са по-високи. Тогава се гласува много по-протестно и се избират дори антисистемни опции".

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 месеца

Ако не се разберат, ще изчезнат в историята. Чакаме консесус, известни компромиси заради нас, а те мислят за власт, чегъртане, реваншизъм, постове в ключови министерства и тем подобни несъществени за народа неща. Ако зависеше от мен, бих избирал депутатите с конкурс за пригдност, а не с бюлетина. Плюс психотест и изпит по български език. Казах!

6

Не разбирам защо

преди 2 месеца

След всеки пореден избор се мисли за следващите избори, а се работи тук и сега. Вероятно мижавите партийки смятат, че другият път ще са мнозинство, ще командват парада и затова искат да ходенето до урните да се повтаря отново и отново, докато си постигнат целите. Блокират всяко разбирателство. Вярно е - мечтите умират последни, но е вярно също, че избирателната активност намалява, че вотът се разпилява на повече партии. Колко избори трябва да минат, за да си преодолеят егото заради страната?

5

емигрант

преди 2 месеца

43 години демокрация, 78 години ЦИРК ! Половината българи избягаха в чужбина заради психиатрични политици, 70% от останалите не искат и да чуват за политика. И на президентството, и на народното събрание окачете табели ЦИРК, за да ви вземаме насериозно.