Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е готова с кабинет и той няма да е номиниран за премиер. "Ние можем да направим правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте". Това заяви той пред bTV.

Борисов обясни, че може да ръководи "най-добре от всички", но няма да е премиер на страната. Също така той благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение като не бърза да връчва мандата за да се постигне консенсус.

Още по темата

По думите му, единственото добро в зимата и войната, е редовно правителство и работещ парламент. "Това го иска народът, това го диктува здравият разум, всичко останало е катастрофа", каза той.

"Вече имаме една много добра коалиция. Има един факт – гласуванията в парламента – този съюз се оформи още по темата РСМ с огромно мнозинство около ГЕРБ", обясни Борисов.

Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна също е получило огромно мнозинство в парламента. Така е станало и с решение за втората част на ескадрилата за F-16, която е дала стабилно мнозинство от четири партии. Примерите продължиха с решението за еврозоната, решението за 100% диверсификация на руското гориво.

"Ако парламентът продължи да работи така, как ще обясним защо го разваляме?", попита Борисов. Той коментира и връщането на хартиената бюлетина като нарече твърдението за "хартиена коалиция" - "груба инсинуация". Лидерът на ГЕРБ подчерта, че машинният вот остава на 100% и всеки българки граждани, искащ да гласува с машини, може да го направи, но към машините се прибавя и хартиената бюлетина.

Борисов заяви, че е готов да се срещне с лидерите на другите партии в парламента, при подготвена среща от експерти. Той обясни, че не искал подкрепа с мандата на ГЕРБ, но и те нямало да подкрепят другите.

Той изрази мнение, че в края на контактните групи в Народното събрание трябва да се подпише документ, в който да бъдат включени всички приоритети на партиите и след това да се гласува само по тях и уточни, че ако всички са мъдри, ще има и правителство.

Борисов също така не изключи идеята да има съставяне на кабинет без политически лица, министрите от който да изпълняват само точките, по които партиите са се споразумели.

Според него, най-лесното правителство ще е с мандат на "Български възход", който обаче ще е с кратък живот.

Лидерът на ГЕРБ коментира още и изслушването на Росен Христов в парламента за доставките на газ като допълни, че е доста ядосан на това, което направи служебният министър на енергетиката.

"Служебното правителство е да прави избори, не оценки. От къде на къде Христов ще напада нашите възможни партньори – "Продължаваме промяната". Той извърши политически акт на атака срещу ПП. Да, вярно е, но има ДАНС, прокуратура, а Христов каза чудовищни неща. Кирил и Асен не бяха в зала, но предполагам, че ще вземат мерки", заяви Бойко Борисов и подчерта, че не вярва на този министър. Той съобщи също така, че иска оставката на Росен Христов, тъй като по думите му, не можел да напада по подобен начин ПП.

 


 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase