Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се предприемат действия по лицензиране на неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" поиска парламентът от правителството. В подкрепа на предложението на ГЕРБ-СДС гласуваха 156 народни представители, "против" - 47, а "въздържали се" нямаше.

От БСП и "Възраждане" гласуваха срещу предложението, предава Bulgaria ON AIR.

Социалистите изразиха притеснения, че може да се допуснат "безобразия" с доставките на ядрено гориво, както е станало с доставките на природен газ. От "Възраждане" пък посочиха, че са съгласни с идеята за диверсификация на ядреното гориво, но не и за сметка на сигурността на гражданите.

"Процесът, свързан с лицензиране на ядрено гориво, се извършва от независим орган. Ние не смятаме по никакъв начин да  влияем на този орган, да ускоряваме процеса. Трябва компаниите да извървят пътя и всички стъпки, за да си лицензират горивото", подчерта министърът на енергетиката Росен Христов.

Коментари Напиши коментар

18

Истината

преди 2 месеца

Японците продават. С балон ли ще го докарате?

17

Анонимен

преди 2 месеца

Франция ще купи руско ядрено гориво и ще ни го продаде като френско.

16

Анонимен

преди 2 месеца

После касетите да се закарат в дворовете на депутатите защото само Русия синприбира отработенотомгориво този парламент колкотонповепе стои толкова повече бели прави те и затова ги сложиха.