Връщането на смесеното гласуване е отстъпление от добрата изборна практика. Важно е да погледнем аргументите, с които се предлага то - основният е, че се въвежда изкуствен праг на технологичен ценз, което смятам, че не е така. Връщането на хартиената бюлетина не повишава доверието в изборния процес, нито ограничава манипулирането на резултатите или купуването на гласове, а напротив - то съдържа изключително много дефекти, най-същественият от които беше броят на недействителните бюлетини. Това заяви социологът Елена Дариева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Комисията по правни въпроси прие на първо четене връщането на хартиената бюлетина за гласуване. Предстои промените в Изборния кодекс да се гледат в пленарната зала в петък.

Според председателя на Районна избирателна комисия Валери Цолов, притеснението и страхът от гласуване с машина се срещат при по-възрастните и по-необразованите граждани, има и група от хора, които се притесняват, че гласът им няма да бъде отчетен правилно в машината.

"Големият брой недействителни бюлетини се получаваше при отчитането от СИК-овете. На местните избори дори имахме секция, в която 200 и няколко гласа бяха отчетени като недействителни. След съдебна експертиза се установи, че 160 са си били действителни", поясни той.

По думите на Дариева на изборите през април миналата година е имало 86 527 недействителни бюлетини.

"Проблемът наистина възниква при отчитането на тези недействителни гласове, защото ако човекът, отбелязвайки в квадратчето своя вот, леко излезе - гласът му се смята за недействителен. На последните избори делът им вече е 9042", категорична бе тя.

Още по темата
Цолов е на мнение, че процентът на хората, които ще се върнат пред урните заради хартиените бюлетини, не е толкова голям, че да повлияе значително на избирателната активност.

"Гласуването с хартия или машина е технически въпрос. Аргументите на БСП, че по този начин са загубили значителен брой избиратели, не са издържани. Основната причина за отлива на избиратели е невъзможността на политическите сили да формират ефективни мнозинства", открои социологът.

"Връщането на хартиената бюлетина ще стане факт. Възможно е да има промяна в представянето на политическите формации, но не бих го отдала на начина на гласуване", заяви Дариева.

Тя подчерта, че "политическите сили от 48-ото НС попаднаха сами в капана си, излъчвайки силно фрагментиран кабинет". А Цолов обобщи, че администрацията е готова да проведе нови избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase