Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Критериите, които са важни за "Продължаваме промяната" за избор на председател на НС, са предишен опит като председател или зам. председател на Народното събрание, човекът да е неконфликтна личност и най-важното - да се стремим да се издигнат кандидати, които имат високо обществено доверие. Ако успеем с тези три неща да влезем в дискусията, с конструктивен тон, без да си подвикваме, да се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което всички очакват от нас извън тази сграда. Това заяви лидерът на ПП Кирил Петков от трибуната на парламента.

Още по темата
Четвъртото му предложение бе всяка парламентарна група да предложи един или двама кандидати от друга партия.

"Единственият начин да затворим тези червени линии, които са станали пропасти, е да подходим рационално, разумно и по различен начин от последните два дни", каза още Петков и призова депутатите да се вслушат в предложението му.

"Съвсем спокойно и в конструктивен дух, се опасявам, че два от тях няма как да ги измерим. Неконфликтна личност - политиката е конфликтно поле. Конфликт на тези, на политики, на визии за устройство на държавата, обществото. Един вид всички тук сме конфликтни личности и това е нормално", заяви на свой ред Даниел Митов от ГЕРБ.

"Другото - високо обществено доверие. Аз не знам какъв ще е прагът отвъд който ще минава общественото доверие, социология ли ще гледаме, тъй като всички сме хора с високо обществено доверие, след като сме избрани да сме тук", допълни той. "На мен тези критерии ми се струват трудни за постигане."

"Аз бях от хорана, които настояваха в пленарна зала обсъждането на процедурните правила да започне тогава, когато има съгласие на ръководствата на парламентарните групи. Съгласие, което и до този момент не е постигнато категорично. Моля да бъдем извинени от българските граждани, че повече от 30 часа водим един и същ дебат", каза председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"При всичкото осъзнаване, надявам се, че след като по тази тема няма никакво категорично съгласие, което да бъде обективирано под формата на мнозинство, много, много трудно, с много компромиси, ако имаме сили да ги постигаме, би се решавало всичко друто. По никакъв случай не искам да звуча назидателно. Това, до което часове наред стигахме в разговорите си, бе, че всички от нас са готови на всякакви отстъпки", заяви още Атанасова и каза, че въпреки че са осъзнавали, че предложението на ДБ не е включено в българската конституция, все пак са го подкрепили, а самата тя е поздравила ПП за оттеглянето на кандидатурата на Минчев.

"След поредния председателски съвет обявих, че оттегляме и нашата номинация, макар че духа на парламентаризма е почти категоричен, че най-голямата партия трябва да получи поста на пръв след равни. И това, очевидно, не събра консенсус. Дори предложихме да се обединим, ако можем, и да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическата пристрастност, които са обективни и могат да бъдат оценени извън политическата логика, извън логиката как се формират парламентарни мнозинства, защото парламента е блокиран втори ден и ние създаваме конституционна криза", обясни още тя.

Тя е предложила да бъде избран най-възрастният депутат за председател на НС, който също така ще има заместници. И това не било прието. Второто й предложение било първата и втората политическа сила да се оттеглят и да изберат третата, но и това не събрало необходимото мнозинство.

"Сега, колеги, сме поставени пред същия въпрос - какво правим от тук нататък. Очевидно не си даваме сметка, че повече от 30 часа се въртим в кръг, хубавото е, че поне уточнихме, че тонът ще е много по-конструктивен", допълни тя.

"Тези субективни критерии, които вие изброихте, ако бяха приложени в 47-то НС, господин Минчев, който вече има опит, нямаше да бъде избран. Тоест - тези критерии не са съвсем обективни. Затова и повече от 30 часа ние не можем да стигнем до критерии, които да обиктивираме в решение", каза още Атанасова и призова да се преодолее политическото и собствено его.

"Аз предлагам, отново, да се обединим около фигурата на този, който може, макар и формално, да изпълни от части изискванията на духа на конституцията. Защо държавниците преди повече от 32 година са казали, че трябва да е най-възрастния - изхождайки от тезата, че всички избрани в НС може да нямат опита, а най-възрастният има поне житейски опит", заяви депутата от ГЕРБ.

На свой ред Асен Василев от ПП каза, че се присъединява към тона, който Атанасова задава.

"Причината ние да предложим промяна за правилата на избор, защото видяхме, че по традиционните правила, парламентът не успя да излъчи председател. В 47-то НС, макар и не съвсем лесно, успяхме да излъчим председател. Това, което конституцията залага е най-възрастният сред нас да открие едно заседание и на третия час от това заседание парламентът да избере друг председател", обясни Василев.

"Този парламент за съжаление се очертава кратък. Щом по този въпрос не може да постигнем съгласие, помислите си как ще се търсят мнозинства за правителства и за други по-тежки задачи. За нас е важно начело на парламента да е човек, който има опита да го ръководи, за да може той в това кратко време, да работи ефективно. Заради това го педлагаме като критерий", допълни той.

Василев посочи, че лесно може да се определи кой е конфликтен, "което изключва мен като кандидат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase