Снимка: архив, БГНЕС

"Тъжното е, че много хора ще се разочароват от парламентаризма в тази ситуация." Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Той анализира блокиралия избор на председател на парламента.

Още по темата
"Това има две страни. Много хора приемат случващото се за нещо страховито, а то не е. Парламентът е сблъсък на идеи. В България от поне две години живеем в доста рязък сблъсък на идеи. Не трябва неминуемо да приемаме случващото се в парламента за нещо драматично. Първият проблем е хиперболизирането на драматичността. Вторият проблем е политическа недостатъчност. Хората не държат много-много да гласуват, а партиите не държат много-много да упражняват властта, а директно започват да се готвят за следващото състезание помежду си, оставяйки на президента да я упражнява", каза Симеонов.

Разочарованието от партиите лесно може да прерасне в разочарование от парламентаризма въобще, предупреди той.  

Ще започнат призиви за ревизиране на парламентарния модел въобще, как трябва да сменим системата, как системата е импотентна, как правилата са грешни, прогнозира Симеонов . Това по думите му е "още по-сигурен път надолу".

Важните проблеми са икономически, а не процедурни, категоричен е политологът.

"Всяка процедурна заблуда премахва значението на най-важния разговор – как да произвеждаме повече, как да няма толкова социални неравенства и как да не изчезваме като нация", каза политологът.

Според Симеонов "играта на партиите е кой да излезе най-малко виновен". Политологът обяви, че вижда "зачатъци на евентуална бъдеща ос между ГЕРБ и ДБ".

"Отдавна Христо Иванов дава мигач към диалогичност с ГЕРБ, но това събужда винаги подозрения у ПП. Между ПП и ДБ има известна мнителност", каза Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase