Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

До 6 октомври, не по-късно от четири дни след вота, Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, съгласно Изборния кодекс (ИК).

Имената на народни представители, които ще влязат в следващия 48-и парламент, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.  

Ако кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран и коя да освободи, припомня изборния регламент БТА.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер - методът за най-голям остатък. Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната.

Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от седем на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции.

Многомандатните изборни райони са 31 - три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Избирател

преди 1 година

Стана ясно, че на тези избори са гласували само 1/3 от българите. Добре ! Значи в Парламента трябва да влязат : 240 : 3 = 80 дупетата ! Това е 1/3 от полагащите се 240 дупетата. САМО 80 дупетата, мъдурковци! Толкова сме избрали. Точка .

3

Далай Лама

преди 1 година

Да не се хабят от ЦИК - правителство няма да има ! С "новия" беззъб, слаб, посредствен Борисов не се водят никакви преговори и няма да го понасят повече! Свърши ерата ГЕРБ - днес Борисов си направи сепуко насред България като започна хвалби за Пинокио, Гнома, Нинова, Паси..... Е. дойде краят на ГЕРБ ! Нали затова бяха протевстите. Хайде сега яжте маркуча на Про100 Киро и Кокорчо ! Вече ви го подадоха, мъдуристи и ще квичите докато ви влиза яко ! Честито !

2

Анонимен

преди 1 година

Но от участието на населението в тези избори изчислено на 25,5%,което е 1/4 от списъчното население представено за участие що значи,че трябва да се преизчислят броя на мандатите и депутатите за всяка една партия класирала се за участие за 48 НС понеже още от времето след Съединението с/у 1 мандат на 1 депутат е било определено съответно бройка на населението 30000 чов. за които депутата с мандата си ще отговаря и ще бъде застъпник на интересите на народа от населението представляваващо района.

fallback