"В невъзможност сме да се състави стабилно правителство. По-стойностното е, в този период, докато се проведат новите предсрочни парламентарни избори, политиците да намерят някаква възможност да си говорят по национални приоритети и да знаем кое е безспорно и всички трябва да го подкрепят".

Това заяви председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в студиото на "Големия ЗАлог" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му фискалната дисциплина трябва да бъде много ясна. "Важно е да има устойчивост и прогнозируемост за данъчна политика и за инвестициите, които се правят", заяви Цветанов.

"С всеки избор през последните две години избирателната активност намалява, което означава, че от 6 600 000 души, парламентът се представлява от 1/3 от българските избиратели, което прави невъзможно да има реформаторски дух", добави бившият втори в ГЕРБ.

"Няма ли коалиционно споразумение на по-широк формат от партии и да се постигне един сумарен резултат от 1 200 000 – 1 300 000 гласове", тогава може да говорим за реформаторско мнозинство.

Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще изпадне в ситуацията от миналия април –  първа политическа сила, но в изолация.

"Цялата кампания беше насочена към това да се консолидират твърдите ядра, а не да се разширява периферията“, коментира той. Според него партиите, за които ще стане ясно, че увеличават подкрепата си са "Възраждане" и ДПС. "Възраждане" обаче са достигнали своя пик, защото това не може да бъде алтернатива на управление в една европейска страна.

"В голямата си част българските гласоподаватели не излязоха да гласуват, защото очакват, че ще има следващи избори", каза още Цветан Цветанов.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase