Снимка: БГНЕС

"Започва вторият етап от подготовката за изборите, много по-сложният и натоварен, а именно - назначаването на секционните избирателни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница, назначаване на комисиите зад границата и други".

Това заяви постоянният секретар на външно министерство Иван Кондов по повод организацията на предстоящите избори на 2 октомври. По думите му изпълненията на сроковете в хронограмата на ЦИК върви по план.

По думите му все още нямаме разрешения от Германия, Италия, Канада и Австрия за провеждане на изборите там, тъй като те дават поотделно разрешения за всяка секция, а не общо за дъргавата.

Още по темата
"Разбира се, че ще имаме избори там, формално изчакваме получаването на въпросните разрешения", подчерта Кондов.

Към 8 септември има около 50 000 заявления за гласуване, което е с близо 5000 по-малко спрямо последните избори от 14 ноември миналата година.

"Над 525 машини ще бъдат изпратени зад граница. В повечето секции ще има по две машини. Допълнително след решението на ЦИК вероятно ще имаме точен брой, но със сигурност ще има поне 100 машини повече в сравнение с последните избори. Все по-трудно става изпращането на устройствата зад граница", призна постоянния секретар.

Прочети повече От Външно министерство подчертаха също така, че българите зад граница с изтекли документи сега вече няма да могат да упражнят правото си на глас, за разлика от предишния път, когато заради пандемията това бе възможно.

"Очакваме да бъдат дописани под черта 150 000 български граждани, които ще отидат да гласуват", допълни Калин Анастасов от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase