Снимка: БГНЕС
fallback

Вчера министърът на финансите, госпожа Велкова, даде една пресконференция, в която описа, че ни чака едва ли не Апокалипсис, свръх дефицит, опита се да създаде и малко паника, според нас. Така започна своят брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова и заяви, че от левицата са изненадани от думите на служебният министър на финансите Росица Велкова.

"Ще ви кажа от кухнята защо", допълни Нинова.

Oще по темата

"Госпожа Велкова беше заместник министър на Асен Василев. Нейният ресор беше бюджет. Тя е професионалист по бюджетиране. С нея сме прекарали повече време в разговори, отколкото с Асен Василев. С нея сме изчислили всяка стотинка, часове наред, за преизчисляването на пенсиите, увеличаването на майчинството, детски надбавки, ваучери за храна - всичко сме правили заедно. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че е действителен и дефицитът се движи около 3-4% както за тази, така и за следващата година. Това преобръщане и говорене вчера за нас е твърде изненадващо", обясни лидерът на БСП.

"Какво се е променило, каква е разликата между това да си заместник-министър в редовно правителство и да си служебен министър, назначен от президента, ако държиш на точността си и то само за 25 дни", каза още Нинова.

Лидерът на БСП изнесе факти, които по думите й са "необорими, без политически интерпретации и политически заигравси".

Тя припомни, че в края на управлението на "кабинета Петков", България бе първа по промишлено производство в ЕС, четвърта от 27 страни по растеж на БВП.

"Оставихме стабилна и развиваща се икономика. На едно от челните места за пръв път, откакто сме държава в ЕС", отбеляза Нинова. "Оставихме 8,5 млрд. лева в хазната, 1 млрд. и половина излишък, от гласуваните 10 млрд. дълг, са изтеглени 1 млрд. и половина. Тоест - оставихме стабилни финанси, излишък и малко теглен дълг", допълни тя.

БСП и зададе няколко въпроса:  "Какво се случи с тези показатели за 4 седмици?, Защо вчера НСИ отчете, че се срива индексът за бизнесклимата в България с 4%? За 4 седмици с 4%, при положение, че бизнесът продължава да си получава компенсацията. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит, след като в бюджета е разписан 3,9 дефицит, а за догодина - 3?"

"Умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата", заяви Нинова и нарече тези действия безотговорно и обвини служебния кабинет, че връща модела Дянков - Борисов с постната пица. "Внушава се, че нашето правителство е водило неразумна политика и, че с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози. Подготвя се общественото мнение да вдигането на данъци."

"Сега ще ви кажем нашата позиция: Уважаеми български граждани, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните манипулации. Европа го казва - първи по промишленост, четвърти по БВП. Опита да се внуши, че трябва да се прекратят социалните програми, защото струват много пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи мащабни социални програми, пред които нашата е като от детската градина. Тръгват срещу цялата европейска политика ли? Цяла Европа намали данъците. Припомням думите на ЕК: "Намалявайте си данъците, сппасявайте си бизнесите и хората." Ние сме част от тази обща европейска политика, за да спасим бизнеса и да помогнем на хората. Бяхме отговорни. Преведохме през тежката криза и държавата, и народа си. Почувствахме криза, но далеч по-леко", каза Нинова.

"Какво се готви да прави служебния кабинет?", запита лидерът на БСП и предположи, че се готви увеличаване на данъци и орязване на социални помощи.

"Ние от БСП за България сме гарант, че това няма да се случи", категорична бе Нинова и заяви, че вдигането на данъци в тази криза е безумие и обеща, че ако служебното правителство остави бюджет за другата година, то той ще бъде прекроен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Нинова,мадам лъжа

преди 1 година

Василев казва,че не е лошо правителството да вземе заем,ти казваш-има излишък.А и фактът,че каза по ТВ:"БГ е първа в ЕС по промишлено производство".Така казано изпреварваме и Германия по производство.А-а,то не било по производство,а по растеж на производството(като почнеш от малко,бързо нарастваш),ама важното е да бутнеш "добра новина" по медиите,нищо,че не е точна.Да се радват червените чутури,да гласуват за тебе,че може да изпаднеш,а с тебе и фалшивото БСП.

107

Анонимен

преди 1 година

Какво се промени ли? Ми Русия чрез Служебното правителсво, Р.Радев и ГЕРБ искат да направят всичко възможно за да не влезем в Еврозоната и да не приемем Еврото

106

Анонимен

преди 1 година

Какво се случи ли за 25 дни? Лъснаха лъжите, Корни!

fallback