Снимка: БГНЕС

След като "Демократична България" излязоха с декларация, че са против преговори с "Газпром", от партия ГЕРБ дадоха брифинг, в който подкрепиха ДБ. "Приветстваме ги, че след няколко месеца разбраха за какво става въпрос", заяви лидерът Бойко Борисов пред журналистите, събрали се в централата на ГЕРБ.

"На 31 юли аз казах, че ГЕРБ ще управлява само с партии, подкрепящи 100% дивесификация от "Газпром". От "Газпром" и "Лукойл" българите губят по 20 млн. на ден. Затова декларативно се обръщам към колегите от другите партии - да приемем проектозакон по време на предизборната кампания за 100% диверсификация и срещу "Газпром", като влезем в парламента, да го гласуваме", каза още Борисов.

Бившият премиер припомни думите на Асен Василев от 2 юни, че "България никога повече няма да преговаря с "Газпром" и след това изказването му от 14 август, че ако "Газпром" могат да предложат евтин газ, тогава "защо не".

Още по темата

"Аз се обръщам към колегите от "Да, България" и към българските граждани. Цената на газа, която ние оставихме през май 2021 година е 37,71 лв на базата на дългосрочни договори. След "Промяната" цената на газа за август 298,20 лв. и не ми говорете, че така е навън. Ние имаме до 31 декември договор! Септември - 315 лв., август - 125 евро. Ето това, уважаеми господин Христо Иванов, Атанас Атанасов, ни доведе "Промяната". Хаос и разруха!", обясни лидера на ГЕРБ. "Разликата от при нас и при тях е от земята до небето. И както и да се гърчат да се опитват да обясняват, се оплитат в лъжите се ежедневно."

Борисов цитира Кирил Петков, който обясни, че договорите за допълнително газ не са били подписани, за да може служебното правителство само да реши какво да прави с тях. "Оставихте най-важното нещо в държавата да го правят те", заяви бившият премиер. "Нали казвахте, че служебният кабинет трябва да организира само избори?"

Борисов обяви, че в партията му са отворени за разговор във връзка с енергийната диверсификация. "Ето, евроатлантически ориентирани пращаме Теменужка.  Делян, подписваме го и това ще е първият законопроект", заяви той. И добави, че се надява както той ги следи, и ДБ да го чуят. "Освен "Газпром" да запишат и "Лукоил". И правим общ проектозакон. Казват: утре в 10 ч. и им пращаме човек - лидери, лидери, заместници- заместници. Ако искат портиери, че натам вървят нещата с това "тоя да се оттегли, оня".. Ама да пишат и ГЕРБ отгоре, не само те да излизат убедени евроатлантици", настоя Борисов.

Според него до 31 декември може да си върви договора с руснаците, а през това време България трябва да се договори с американците, да се разговаря в Ердоган, да си запазим слотове и след Нова година да има пълна диверсификация.

Борисов се присмя и на закъснелите вопли срещу машинното гласуване от десните. "Колегите от "Да, България" ние ги уважаваме. Те подадоха жалба в ЦИК срещу машинното гласуване. Ние от 2 г. ви казваме как носят флашките, как софтуерът е в едни и същи хора. И сега изведнъж писнахте. И ние това искахме преди половин година, даже квитанциите не искахте да броите, защото вашите хора стояха на софтуера", ядоса се Борисов. И повтори, че със софтуера са им взели изборите.

Засега единствения проблем за изборната подготовка на ГЕРБ бил слоганът. "Ред в хаоса, след хаоса - нещо такова трябва да измислим", смята бившият премиер.

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase