Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед
Пореден протест се проведе пред президенството срещу подновяване на доставките на природен газ от "Газпром", спрени едностранно от руския монопилист заради отказа на България да се подчини на искането за плащане в рубли.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на "Газпром" и "Лукойл".

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

С освиркване на президента Радев и в подкрепа на Украйна започна днешният протест с основни искания да не се връща обвързаността ни с "Газпром" и да се организират честни предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев, който участва  в днешната проява, заяви че започва подписка за сваляне на Румен Радев като държавен глава.

Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед, в 16.00 часа, до енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че той като министър няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: "Радев, вън!".

Ето какво споделиха пред БНР част от протестиращите: "В общи линии очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с „Газпром".

"Ако трябва да се идва и да се протестира, да се показва гражданска позиция, общо взето аз и моите приятели сме на протеста именно за това".

"Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи".

Протестни акции се планират също така за утре, и на 12 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

278

Смешници

преди 1 година

Американско знаме на протеста от това по-ясно няма накъде протестиращ срещу евтиния газ искаш скъп на всичките тези дето са на там на протести нека си наложат сами санкции да купуват скъп газ да плащат скъп ток скъпа вода скъпо на ресторантите и в супермаркетите Абе с една дума всичко скъпо да навредим на Русия и Путин давайте момчета ще получите медал от САЩВие сте само една шепа хора ***,*ари такива оставете хората да живеят спокойно като не ви харесва в България идете в Америка

277

Анонимен

преди 1 година

Тея палячовци пишман българи поне да използват български слоган

276

Анонимен

преди 1 година

ГъZwithme тази вечер няма да се проведе. Каручката с протестиращите затънала до селската баня.

fallback