fallback
31,6% избирателна активност отчетоха от "Галъп Интернешънъл" при 100% паралелно преброяване на протоколите. Очаквана ли беше тази активност и променил ли се е профилът на избирателите?
 
"Активността е малко по-ниска, отколкото тази на първия тур. Но при положение, че беше ниска тогава - няма как да очакваме да е по-висока на втория тур. Профилите на избирателите на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков си приличат по демографска структура. Това, което прави впечатление при Румен Радев е, че подкрепата е малко в по-голяма степен при групи с по-благоприятна жизнена перспектива - по-млади хора, хора, които са в по-големите населени места", каза изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Партията има подкрепата на хора от по-малко населените места, по-възрастни хора, които са с финансови затруднения. Тук очевидно е добавена и подкрепата от "Продължаваме промяната". И заради този профил нямаше изявени вълни на вота през деня. Ако вотът е по-възрастен - той излиза рано сутринта да гласува и такива хора натежават при екзитпола, а други натежават следобед. А тук екзитполът замря, той се движеше в еднакви нива", допълни Симеонов.
 
Социологът поясни, че профилът на избиралите на Герджиков донякъде се припокрива с този на Радев.
 
"Малко по-различни хора са, те са от по-малките населени места, което е новост. ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували 3/1 в полза на професора. Има някаква част, която са гласували за Радев, но самата партия почти не гласува вчера. Редовите привърженици на ДПС са привърженици на Радев. Част от тези хора са с ляв профил", коментира още изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл".
 
"В по-големите градове активността е по-ниска, защото там са и хората, които са по-колебливи като подкрепа. В по-малко населените райони се гласува твърдо - или БСП, или за ДПС, или за ГЕРБ. В София доскорошният монопол на ГЕРБ е разрушен. Партията е много силна на ниво областни градове, но сега новите формации започват да заемат тази нисша", добави той.
 
Вотът за "Не подкрепям никого" е от хора, които обикновено са по-млади и са по-протестно настроени. А хората с висше образование гласуват за "Продължаваме промяната" и "Демократична България".
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

до ИТН, к.3

преди 2 години

Написал си вирОса. В твоята глава май че "вирОса" произхожда от думата "вир": вир - вирОС. ***, ограмотявай се!

12

Анонимен

преди 2 години

РОВИ НА БУНИЩЕТО КОКОШКА, КУДКУДЯКА ИСКАМ БРОШКА - В СЛУЧАЯ ПО ON AIR, РУМЯНА КОЛАРОВА ЗЛОБНО ИЗСТРЕЛВАШЕ ЗЛОСТНИ КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ. НА НЕЯ ЩЕ КАЖА - ОДИ СИ БАБО У ДОМА ДА ПЛЕТЕШ ЧОРАПИ И ОСТАВИ ПОЛИТИКАТА ЗА ИСТИНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ!...

11

Анонимен

преди 2 години

Заглавието ви е манипулативно: сред избирателите на професора селяните са 2 пъти повече от тези на ген.от резерва Радев.Това е приносът на ББ към електората на Герджиков.

fallback