Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският президент Румен Радев е напът да спечели с голяма преднина втори мандат, съобщава Ройтерс и откроява подкрепата на българските избиратели за силното му послание за борба с корупцията.

Агенцията отбелязва рекордно ниската избирателна активност на втория тур на президентските избори и широкото недоволство в България от високите нива на корупция, сложило през април край на продължилото едно десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов и довело до победа на парламентарните избори на нова антикорупционна партия.

В България президентът има предимно представителни функции, но има възможност да оказва силно влияние на общественото мнение и играе важна роля при политически кризи, когато може да назначава служебни кабинети, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес, съобщавайки за първите екзитпол резултати, които дават победа на втория тур на президентските избори на Радев, посочва, че той е открит критик на Борисов и твърд поддръжник на антикорупционните протести от миналата година и е привлякъл много българи, на които са им омръзнали политиците, които те смятат за корумпирани. Агенцията отбелязва, че Радев назначи две последователни служебни правителства, разкрили случаи на предполагаема корупция в българския промишлен и банков сектор. (БТА)

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 5 месеца

Така е...че има голямо реване от герб и ДПС ,да видим кой крал кой ял държавни милиони

123

MAJOR LAZER

преди 5 месеца

ПРИ 5 МИЛИОНА ШАРИКОВЦИ ОБЩО! СА ГЛАСУВАЛИ ЕДИНОДУШНО! 80 % :)

122

MAJOR LAZER

преди 5 месеца

А КОГА ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА КОЛЕДНИТЕ ДОБАВКИ КЪМ ПЕНСИИТЕ? :)