Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Ако българските политици не разберат, че трябва члез словото си, чрез силата на думите си да бъдат по-близко до нас хората, тази битка ще бъде все по-обречена. Това каза пред БНР доцент Владислав Миланов, директор на Центъра за изследване на политическото и журналистическото говорене, преподавател в Софийския университет.

Нещо повече - сега констатираме, че се появяват нови форми на речевата агресия, ние ще анализираме тази реч и от утре официално с имена ще направим заключенията.

Голяма част от политиците се научиха да отправят тази агресия чрез ирония, чрез различни изразни средства, чрез умалителни думи и изрази с оценъчно значение, чрез специфична интонация в говоренето... Имаше речева агресия и това не може да се отрече, заяви доц. Миланов.

Според него това, че се говори с обиди, означава, че политиката не ни сближава, а все повече ни раздалечава, което е тъжно за едно демократично общество.

"Искам след пет години да чувам реч, която да ни прави нация, обединена, умна, стабилна, която да прави живота ни по-добър, не само на думи, но в действителност", каза още доц. Миланов.

Той посочи още, че се чува само едно общо политическо говорене, в което няма конкретност. Дори самите политици сякаш предпочитата уютно да стоят зад едни гръмки фрази, зад едни изречения, в които няма голяма премисленост, а само с едни общи формулировки, които все по-трудно достигат до българските граждани", заяви специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase