Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив
fallback

Много хора, гласувайки за „Продължаваме промяната“, де факто гласуваха за Румен Радев и за позицията му в конфронтация с предишното управление и модела на Бойко Борисов, коментира пред Радио София политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет.

Oще по темата

„Изборните резултати за мен не са изненада. От края на 2020 г. съм на мнение, че Румен Радев е носител на енергията за промяна в страната и беше въпрос на време да се появи партийната форма, в която да се реализира популярността и престижа му“, призна той.

Ниската избирателна активност политологът обясни с наложения „дигитален ценз“ с машинното гласуване.

Той определи като положително явление поемането на отговорност за изборни загуби чрез подаване на оставки, стига те да са искрени, а не театрални жестове без последствия - заради партийния връх и евентуалното (не)гласуване за друг лидер.

Българският гласоподавател не е упражнил наказателен вот спрямо партиите на протеста, смята доц. Стойчев.
Но явно многопартийната система му се струва странна и при появата на „Продължаваме промяната“ много хора са насочили очакванията и доверието към нея.

„Вижда се обезкървяване на системни политически играчи като БСП, ДСБ и други. От намаляване броя на системните, нелидерски партии, българската демокрация може да загуби. От вакуума заради оста Радев-Борисов ще страдат младите леви, които не са малко, но са дори вън от БСП“, допълни политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Реалист

преди 2 години

От години се дразня ( направо пбеснявам ) като чуя израза : " политически играч/и ) ! Доцентче - МАЙНАТА им на "играчите" - Ето в точно в това ни епроблемна - Политиката НЕ Е ИГРА ,а ОТГОВОРНОСТ , ДОСТОЙНСТВО и МЪДРОСТ , а не някава си "игра" - като искат да си играят да си купят "Monopoly" , да си сипят по бира и да си играят колкото искат , а не да си играят със съдбата на един цял народ !!!!

74

Шууут

преди 2 години

Един шапкар от мяколко години разделя българите по всички възможни признаци - по етнос, по партийна принадлежност и симпатия, по отношение към ваксините и кво ли не! Такъв човек не може да е Обединител, а и няма желание! И ние не искаме да му даваме шанс да продължи да се преструва на такъв!

73

Даа

преди 2 години

Тръгнахме към Путинизма, в балканско-селско-гимнстически вариант!

fallback