Снимка: БГНЕС
fallback

Избирателната активност в чужбина е била рекордна на изборите в неделя, обявиха от ЦИК на брифинг в централата.

"За първи път над 200 хиляди души извън страната са гласували в изборите", обявиха от Централната избирателна комисия. Предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 000 души.

Те показаха и бюлетината, с която ще се гласува на балотажа за президент и вицепрезидент в неделя.

От ЦИК отказаха да отговорят дали контролните разписки ще бъдат броени на вота в неделя. Те добавиха, че в предстои да се вземе решение.

От ЦИК съобщиха, че избирателната кампания за балотажа започва от днес. Не е нужно да се подават нови заявления за гласуване на карантинираните. Заявления трябва да се подават само от лица, поставени под карантина след 14 ноември.

Машините и изборните книжа вече пътуват към страните, където ще има изборни секции за втория тур на президентския вот.

Оказва се, че в ЦИК са постъпили сигнали от комисиите в САЩ, където се притесняват, че машините може да не стигнат на време за вота. Друг подобен регион са страните Нова Зеландия и Австралия.

"И машините, и бюлетините тръгнаха достатъчно рано от България и се надяваме, че Министерството на външните работи ще направи всичко необходимо, за да пристигнат навреме. Ако не – ЦИК ще се събере и ще реши какво да се предприеме", увери говорителят на ЦИК Росица Матева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

Рекорд ли бе, да го опишеш. Рекорд ли бе, да го разровиш! Коле Вапцароски.

36

Анонимен

преди 2 години

Гласувайте за президент. Колкото повече хора гласуваме тук в България, толкова по- трудно ще фалшифицират вота, а и ще запазиме личното си достойнство.

35

Анонимен

преди 2 години

Около 100000 са вкарани фалшиви гласове от чужбина.

fallback