fallback
 
"Продължаваме промяната" излезе първа политическа сила на изборите в неделя. Защо хората гласуваха за новите лица?
 
"Основното нещо при тези хора е оптимизмът. Те внушиха на българските избиратели, че може нещо да се промени, че може да има коалиция. Основен момент при тях е, че не са скарани с другите все още. Те се позиционираха като центристи", каза културният антрополог проф. Ивайло Дичев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"На фона на тези много кисели лица на всички лидери, те бяха едни бодри, усмихнати хора, с ентусиазъм. Сравнявам ги с Макрон във Франция, който дойде с излъчването на млад и енергичен човек", обясни проф. Дичев.
 
"Хората потърсиха нещо друго, ново. Като нация сме доста песимистични. България е назад по индексите на щастието. Непрекъснато се сравняваме с Европа. Негативизмът у нас трябва да бъде преодолян. Тази сила, която идва на терена, ни дава именно този импулс", изтъкна събеседникът.
 
Проф. Дичев коментира и темата с оставките.
 
"Основната оставка, която чакаме, е на г-жа Нинова. Поемането на отговорност и подаването на оставка са много важни при демокрацията. Демокрацията е така - постоянно идват нови хора", посочи той.
 
"С тези хора идва едно ново поколение - хора с опит в чужбина, образовани, обърнати към новите технологии. Надявам се, че ще завъртят държавната машина", подчерта проф. Дичев.
 
Той изключва и компромисния вариант за експертно правителство.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback