fallback

Днешният политически ден бе белязан с оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП. Освен сътресенията в ляво обаче, трусове белязаха и вота на десните формации в неделя. ГЕРБ и "Демократична България" показаха по-слаби резултати в сравнение с предишните избори тази година.

На парламентарния вот в неделя ГЕРБ загуби близо 50 000 гласа спрямо изборите през юли, а "Демократична България" - близо 50% от подкрепата си. Лидерът на бившите управляващи обаче не приема резултата на партията като загуба и повод за оставка.

Oще по темата
"Както виждате сме си първа политическа сила към момента. Ако направят машинациите в чужбина ще сме на фотофиниш и по вашата логика знаете ли колко лидери би трябвало да си подадат оставка? Аз знам колко би им било приятно, но няма да им доставя това удоволствие", коментира Борисов в изборната нощ.

Лидерите на партиите в "Демократична България" обаче подадоха оставка, а слабият резултат още в изборната нощ отдадоха на новия проект, спечелил вота.

Според анализатори причините за по-ниските резултати на десните формации са няколко.

"Появи се една нова формация, която категорично е в центъра и много лесно може да привлече периферията и на дясното пространство, и на лявото пространство. В тази ситуация беше логично периферията да бъде изгубена. Коалицията не можа да задържи процесите, които се случват в нея много преди да се появи Лозан Панов. Грешката, която той допусна накрая, беше черешката върху тази разпадаща се торта", коментира рекламистът Радослав Бимбалов.

"Имаме сепукото на дясното политическо пространство, благодарение на загърбването на класическия консерватизъм, подменяйки го с неолибералния икономически модел и правенето на бизнес", добави писателят Димитър Недков.

Затова според експертите дясното в новия парламент ще има подкрепяща роля на управляващите. В 47-ия парламент ГЕРБ най-вероятно ще има 60 депутати, а "Демократична България" – 17.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Фло

преди 2 години

Добре, че Христо и Атанасов подадоха оставки, че положението щеше да е още по-плачевно хахахха

20

Не ви

преди 2 години

лустрираха ко мунягите и ще таковате държавата, ха ха, *** и ганка си заслужават мизерията

19

баба мара

преди 2 години

няма дясно пространство от 30 години глу-па-ците скачаха а селските тари-катиосребряваха скачането и сега след 30 години сдс се завря при милиционерите отгерб само заради кокала защо не излезете самостоятелно на избори да се видитекакво представлявате

fallback