Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борейки се с една от най-тежките вълни на COVID-19 в Европа, в неделя България се изправи пред трудни избори за съставяне на правителство, след като екзитполовете показаха, че няма категоричен победител на третите парламентарни избори в страната тази година. Това се чете в анализ на Ройтерс за изборите у нас.

"Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов имаше преднина в три проучвания. Екзитполът на "Алфа Рисърч" показа, че ГЕРБ води с 24,8 %, докато според "Галъп интернешънъл" новата центристка фракция "Продължаваме промяната" е на първо място с 25,7 %.

Политическите спорове попречиха на опонентите на ГЕРБ да съставят правителство на предишните два избора през април и юли, а българите все повече се уморяваха от политическата безизходица, която пречи на икономическите перспективи и евроамбициите на страната им“, се чете още в анализа.

Според него близките резултати на партиите от изборите в неделя подчертават дълбокото политическо разделение след десетилетие на управление на Борисов.

"Изборите съвпадат с високите цени на енергията и гнева срещу широко разпространената корупция в България - най-бедната страна-членка на Европейския съюз. И макар че новите случаи на ковид намаляват постепенно болниците все още са претоварени, а смъртността остава една от най-високите в ЕС", се чете в анализа.

"Новата фракция "Продължаваме промяната" /ПП/, може да е в по-добра позиция да сформира коалиция с подкрепата на вероятните партньори от две малки партии за борба с корупцията и социалистите, като по този начин сложи край на продължителната политическа безизходица в балканската страна.

Тази нова центристка партия ПП беше създадена от двама предприемачи с образование от Харвард, Кирил Петков и Асен Василев през септември“, пише още в материала на Ройтерс,  където се отбелязва, че избирателната активност в България е рекордно ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase